Chłodna wiosna, rośliny potrzebują wsparcia

Dotychczasowa wiosenna pogoda nie rozpieszcza. Na placach jednej ręki można policzyć dni z temperaturą powyżej 15°C. Chłodne noce ograniczają bujny rozwój zarówno upraw ozimych jak i zasianych już upraw jarych. Tymczasem fotoperiodu (czyli reakcji organizmu na zmiany długości dnia) się nie oszuka. To sygnał dla roślin do przechodzenia w kolejne fazy rozwojowe.

Zobacz więcej >

Mikroelementy wzmocnią zboża po chłodach

Wprawdzie ostatnie ochłodzenie zatrzymało chwilowo rozwój chorób na zbożach, ale jak tylko się ociepli konieczny będzie na pewno zabieg fungicydowy T1 chroniący przede wszystkim podstawę źdźbła, ale w tym roku warto również zwrócić uwagę, aby ograniczyć dalszy rozwój chorób, które wystąpiły już jesienią, m.in. septoriozy paskowanej liści pszenicy, mączniaka prawdziwego zbóż i traw, rdzy brunatnej czy też plamistością siatkowej i rynchosporiozy na jęczmieniu.

Zobacz więcej >

Rzędowe nawożenie buraka zyskuje na popularności

W niektórych rejonach kraju powoli można przystąpić do siewu kolejnych upraw jarych. Rozpoczęły się siewy buraka cukrowego. W przeciwieństwie do roku ubiegłego, póki co wilgotność gleby jest jeszcze wystarczająca. Niestety w perspektywie najbliższych tygodni prognozy pogody nie mówią o większych opadach, stąd warto zdecydować się na nieco wcześniejszy siew buraka, by wykorzystać wodę, która jest jeszcze w glebie.

Zobacz więcej >

Ocieplenie aktywowało rzepak i szkodniki!

Ocieplenie w ostatnich dniach sprawiło, że rzepak zaczął intensywnie wegetować. Widać to po pędzie, który zaczął się wydłużać, a na korzeniach pojawiło się bardzo dużo korzeni włośnikowych. Wysoka temperatura w ciągu dnia, przekraczająca nawet 20°C, rozbudziła także szkodniki. Najwcześniejszego z chowaczy, tj. brukwiaczka dobrze znamy i ten pojawił się już wcześniej, nawet w lutym na plantacjach rzepaku.

Zobacz więcej >

Miedź podkręci azot, podaj ją w fazie krzewienia

Polskie gleby są coraz bardziej ubogie w przyswajalną miedź. Wynika to z wielu przyczyn. Jedną z nich jest fakt, że coraz rzadziej na pola wywozimy obornik, naturalne źródło miedzi. Drugim powodem jest wzrost plonów, a więc sukcesywne wynoszenie z pola większej ilości składników pokarmowych. Na niedobór szczególnie wrażliwe są zboża.

Zobacz więcej >

Ruszyły siewy zbóż jarych

Nareszcie zaczęło się ocieplać, tym samym zaczęła się także ogrzewać gleba. Ruszyły także siewy zbóż jarych (wyjątkiem jest owies, który wymaga wczesnego siewu, ze względu na bardzo duże wymagania wodne), spośród których najbardziej ciepłolubny jest jęczmień. Potrzebuje on ogrzanej gleby i temperatur powietrza w zakresie 7–10 st. C. W zależności od regionu kraju, optymalne terminy siewu jęczmienia jarego przypadają pomiędzy 15 marca – 15 kwietnia.

Zobacz więcej >