Szparagowy sezon na coraz wyższych obrotach

W Polsce rośnie zainteresowanie szparagiem, zarówno producentów jak i konsumentów; jednym z najwcześniejszych warzyw gruntowych (jego areał szacowany jest na 2500 ha). Aktualnie – za sprawa coraz korzystniejszej pogody (temperatury powietrza) jesteśmy w „przededniu” wysokiego plonowania roślin. Sezon zbioru wypustek rozpoczyna się wiosną na koniec IV i trwa do 20-24 czerwca. Początek tegorocznego sezonu był zimny, dlatego szparagi rosły słabo a ceny za gotowe warzywo były w hurcie na poziomie ok. 40 zł/kg. Na pocieszenie dla smakoszy tego warzywa dodamy, że aktualnie to ok. 20 zł/kg.

Zobacz więcej >

Słoneczna alternatywa rzepaku

W tym roku ogromnym zainteresowaniem cieszy się słonecznik. Kończą się jego siewy, które zostały opóźnione, podobnie jak kukurydzy, przez chłodną wiosnę. Jest stabilną uprawą jarą w rejonach suchych, a także w suchych latach. Należy go traktować podobnie jak rzepak w płodozmianie. Możliwe jest wprowadzenie słonecznika do płodozmianu, w którym już jest rzepak, ale w uprawie między nimi powinny minimum 2 lata przerwy. Dobrze komponuje się także z kukurydzą czy burakami cukrowymi w płodozmianie.

Zobacz więcej >

Rzepaki zaczynają kwitnąć

Nie wszędzie w całym kraju wygląda to jednakowo, a dodatkowo dochodzą jeszcze różnice we wczesności odmian czy wysokości nawożenia, ale także widać różnice w potencjale stanowiska. Mamy zatem z jednej strony np. w Wielkopolsce, Dolnym Śląsku czy Lubuskim oraz na Kujawach początek kwitnienia, a z drugiej na wschodzie czy na północy, ale także np. na północy Opolszczyzny rzepaki średnio są w fazie pąkowania. Jednak długość dnia, a przede wszystkim ciepła i słoneczna pogoda pobudzą rośliny do intensywnego wzrostu, tym bardziej, że azot z 1 . i 2. dawki zaczął działać z opóźnieniem.

Zobacz więcej >

Strzelanie w źdźbło – dobry czas na dokarmianie zbóż

Powoli warunki pogodowe się stabilizują. Coraz częściej ustępują nocne przymrozki, a temperatura dobowa jest coraz wyższa. Oziminy nadrabiają niewielkie opóźnienie w fazach ze względu na chłodny kwiecień i suchy marzec. Biomasa liści będzie teraz intensywnie przyrastać. Niestety na wielu plantacjach dostrzegalne są liczne przebarwienia. Wynikają one z różnych przyczyn, najczęściej fizjologicznych. Należy zwrócić uwagę na fakt, że brak opadów w marcu, oraz stosunkowo niskie temperatury w kwietniu nie sprzyjały dobremu wykorzystaniu zastosowanych nawozów mineralnych (w tym głównie azotu).

Zobacz więcej >

Pierwsze papryki już w tunelach

W bieżącym tygodniu w zagłębiach paprykowych rozpoczęto nasadzenia rozsady na miejsce stałe. Warzywo to ma duże wymagania glebowe, większe jak pomidor, dlatego pod jego uprawę przeznacza się stanowiska żyzne, zasobne w próchnicę, szybko nagrzewające się. Producenci papryki wiedzą, że gleba musi być w dobrej kulturze, aby „wyciągnąć” odpowiedni plon. Przypomnimy, że odpowiednie pH gleby dla papryki wynosi 6,7-7,2. Ważnym makroskładnikiem na starcie jest fosfor.

Zobacz więcej >

Siew kukurydzy się rozkręca

Chłodna wiosna długo nie zachęcała plantatorów do wczesnych siewów kukurydzy. Z każdym dniem siewników na polach widać coraz więcej, choć przeszkodą do zakładania kolejnych plantacji są opady. Gleba staje się coraz cieplejsza, kwitnie czeremcha oraz mniszek – fenologiczne oznaki terminu siewu kukurydzy. Najwyższy czas siać.

Zobacz więcej >