Azot od 1 marca

Przepis tzw. programu azotanowego zakładają, że wszystkie nawozy zawierające azot mogą być aplikowane na pola od 1 marca. Jednorazowo w 2020 r. wydano zgodę na wcześniejszy termin nawożenia i rolnicy mogli wyjechać z azotem już 15 lutego.

Zobacz więcej >

Co dalej z glifosatem?

W ostatnich dniach zapadła decyzja, że w Niemczech w 2024 r. glifosat całkowicie będzie zakazany, a do tego czasu systematycznie stopniowo będą wprowadzane ograniczenia w jego stosowaniu. Tamtejsze frakcje zielonych dopięły swego, argumentując wprowadzenie zakazu ochroną bioróżnorodności – gatunków roślin i siedlisk dla owadów.

Zobacz więcej >

To ostatni sezon dla wielu substancji czynnych

Co chwila dowiadujemy się o kolejnych cięciach w zakresie dostępnych substancji aktywnych pestycydów. Każda wycofywana substancja ma określoną datę zezwalającą na jej przechowywania i stosowanie przez ostatecznego użytkownika (rolnika). Jak to będzie wyglądać w praktyce? Do kiedy można je stosować?

Zobacz więcej >

Ile azotu jest w glebie?

Ocieplenie i opady deszczu w ostatnich dniach na zachodzie kraju spowodowały, że śnieg zniknął z pól, a zapowiadany jest kolejny atak zimy. Na wschodzie kraju w wielu regionach ciągle leży śnieg, co jest zdecydowanie korzystniejszą sytuacją dla zbóż i rzepaków. Nie zanosi się, aby wegetacja miała ruszyć wcześniej, jak to było w zeszłym roku, tzn. już w pierwszej dekadzie lutego. Nie mamy też tak sporego deficytu wody po zimie, jak w zeszłym roku.

Zobacz więcej >

Które składniki mogą zostać wymyte?

Deszcz oraz topniejący śnieg w okresie zimowym, sprzyjają zjawisku wymywaniu składników pokarmowych. Mogą być one przemieszczane w głąb profilu glebowego lub w przypadku spadków terenu wraz ze spływem powierzchniowym. Składnikami szczególnie narażonymi na wymywanie są: wapń, magnez, potas, siarka oraz azot głównie w formie azotanowej. Wymywanie najsilniej zachodzi na lekkich przepuszczalnych glebach o niskim poziomie próchnicy i zakwaszonych.

Zobacz więcej >

Jakie mrozy wytrzymają oziminy?

Ostatnie dni na wschodzie kraju przypomniały nam, że mieszkamy w strefie klimatu kontynentalnego i spadki temperatur poniżej –20 st. C mogą występować u nas w zimie. Na szczęście towarzyszyła temu dość spora warstwa śniegu. Wielu rolników zadaje sobie pytanie czy zboża i rzepaki przetrwały ten atak zimy?

Zobacz więcej >