Kukurydza schnie w oczach

Widać to szczególnie na lżejszych stanowiskach. Średnie temperatury dobowe sięgające ponad 30 st. C i brak opadów, to aura towarzysząca rolnikom od dłuższego czasu. Susza rolnicza wg danych IUNG-PIB pogłębiła się jeszcze bardziej, w całym kraju. 14 sierpnia pojawił się kolejny, dziewiąty już raport informujący o suszy rolniczej.

Zobacz więcej >

Dbaj o nać marchwi

Aktualnie marchew jest w fazie intensywnego przyrastania korzeni i w wielu rejonach widoczne są objawy alternariozy na naci. Warto zwrócić uwagę na kondycję roślin i inne czynniki sprzyjające patogenowi. Podczas korzystnych warunków dla rozwoju sprawcy choroby może on znacznie zmniejszyć powierzchnię asymilacyjną roślin, co ograniczy proces fotosyntezy a finalnie plon.

Zobacz więcej >

Zadbaj o dobry start rzepaku

Zbiory zbóż w większości regionów kraju, szczególnie w rejonach centralnych i południowych, są zakończone. Trwają jeszcze w rejonach północnych. Wiele ściernisk zostało już zerwanych, z myślą o przygotowaniu stanowiska pod rzepak. Przede wszystkim należy zadbać o dobre odżywienie roślin. W zależności od stanowiska, obsady i stopnia rozwoju, rośliny rzepaku przed zimą mogą jesienią pobrać ok. 60 do nawet ponad 100 kg/ha N, 60-90 kg/ha K2O, 20-40 kg/ha P2O5 oraz po ok. 10–15 kg/ha siarki i magnezu.

Zobacz więcej >

Chwościk buraka ciągle groźny

W tym sezonie chwościk wystąpił zdecydowanie wcześniej niż zazwyczaj, podobnie jak zresztą i wcześniej ruszyła wegetacja. Wielu producentów buraka cukrowego wykonało już 2-3 zabiegi, a niekiedy nawet 4 zabiegi fungicydowe przeciwko tej chorobie. Pierwsze zabiegi wykonywano często jeszcze w czerwcu, co jeszcze kilka lat temu nie było koniecznością.

Zobacz więcej >

Daj dolistnie miedź cebuli

Od zbiorów cebuli z siewu wiosennego producentów dzielą tygodnie, a „ostatnie” dni wegetacji mogą odegrać kluczową rolę w przechowywaniu tego warzywa. Niestety ceny cebuli w lipcu były bardzo niskie co nie sprzyja inwestycjom w produkcję, ale… kilka minionych dni rysuje ich odbicie. Ponadto międzynarodowa sytuacja w uprawach tego warzywa jest dość trudna – w wielu krajach na początku wegetacji było zbyć mokro na założenie plantacji w optymalnym terminie a na późniejszym etapie sezonu wystąpiła silna presja chorób i szkodników.

Zobacz więcej >

Po żniwach zbadaj glebę

Żniwa nabierają rozpędu, większość jęczmieni jest już zebranych, coraz więcej kombajnów wjeżdża w rzepak. Czas po żniwach to idealny moment na pobranie prób glebowych i wykonanie analizy na zawartość podstawowych składników pokarmowych (fosfor, potas, magnez) i oznaczenie pH. Koszt takiej analizy w Stacji Chemiczno-Rolniczej to ok. 13 zł za próbkę.

Zobacz więcej >