Trudny rok dla aronii

Owoce aronii są cenione za występowanie związków czynnych o właściwościach przeciwutleniaczy. Aronia to także bogactwo witamin, takich jak: B2, B3, B9 (kwas foliowy), C, E, A, K oraz makro-​ i mikroelementów: wapnia, magnezu, potasu, fosforu, sodu, żelaza i cynku. Po bardzo udanym ubiegłym sezonie dla producentów aronii, rok 2021 okazał się bardzo niekorzystny.

Zobacz więcej >

Nawożenie malin jesiennych

Owoce jesiennych odmian malin  pojawiają się w zależności od odmiany, w terminie od sierpnia do października. W przypadku odmiany ‘Polana’ zbiór może trwać aż do pierwszych przymrozków. Owoce malin kupowane przez konsumentów powinny być duże, jędrne, twarde oraz charakteryzować się wysoką trwałością.

Zobacz więcej >

Pozbiorcze nawożenie borówki

Według informacji Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw  zauważalny jest wzrost sprzedaży owoców borówki, a obecny sezon uważany jest za bardzo udany. W sierpniu bieżącego roku borówka znajdowała się na drugim miejscu w rankingu spożycia owoców ustępując tylko owocom jabłoni. Borówka zyskuje coraz większą popularność ze względu na walory smakowe oraz zdrowotne.

Zobacz więcej >

Dlaczego i kiedy należy stosować wapń dolistnie?

Nawożenie doglebowe wapniem związane jest głównie z regulacją odczynu gleby. Wapń jest głównym składnikiem ścian komórkowych. Jako makroskładnik  pełni  również wiele funkcji fizjologicznych i enzymatycznych roślin. Zaliczany jest do składników pokarmowych, który ma pozytywny wpływ na jakość owoców. Wapń (Ca) poprawia jędrność owoców, zwiększając jednocześnie ich odporność na pękanie i występowanie chorób przechowalniczych.

Zobacz więcej >

Części wskaźnikowe roślin – kiedy należy je pobrać i po co?

Analiza rośliny jest coraz powszechniej używaną metodą laboratoryjną stosowaną w intensywnej uprawie wszystkich roślin, w tym roślin sadowniczych. Określenie stanu odżywienia jest jednym z elementów kontrolowanego żywienia roślin, mający na celu opracowanie programu nawożenia pozwalającego uzyskać maksymalny plon o wysokiej jakości (smak, przydatność do przetwórstwa, przechowywanie).

Zobacz więcej >

Rośliny sadownicze

Rośliny sadownicze w przeciwieństwie do roślin zielnych charakteryzują się pewnymi specyficznymi cechami, są to m.in. głębokie korzenie się i możliwość pobrania składników pokarmowych z głębszych poziomów gleby, gromadzenie składników w korzeniach, pniach i gałęziach, opóźnienie reakcji na nawożenie, modyfikujący wpływ podkładki lub wstawki, zróżnicowane właściwości fizyczne i chemiczne gleb w sadzie, jak również odprowadzania części składników do gleby z opadającymi liśćmi.

Zobacz więcej >