Kiedy i gdzie można stosować nawozy naturalne w listopadzie?

Generalnie stałe nawozy naturalne, jak np. obornik, na gruntach ornych można stosować do końca października, jednak na trwałych użytkach zielonych i uprawach wieloletnich można stosować do końca listopada. W przypadku gnojowicy na uprawy wieloletnie, trwałe oraz na trwałych użytkach zielonych można zastosować najdalej do 31 października, a na gruntach ornych – w zależności od regionu kraju – do 15, 20 lub 25 października.

Zobacz więcej >

Opady rozciągnęły w czasie zbiór kukurydzy

Bardzo ciepły i stosunkowo suchy wrzesień spowodował, że kukurydza ziarnowa osiągała bardzo szybko stadium czarnej plamki, zwłaszcza dotyczyło to odmian wczesnych i średnio wczesnych. Niestety, mokry październik rozciągnął w czasie zbiory i jeszcze w wielu regionach widać kukurydzę na polach. Plony kukurydzy ziarnowej są bardzo zróżnicowane w różnych regionach kraju – generalnie zimny początek wiosny odbił się na wschodach, a niekorzystny przebieg pogody w fazie kwitnienia, przełożył się na gorsze zaziarnienie kolb i niższą MTZ.

Zobacz więcej >

Niedobór boru w rzepaku – jak rozpoznać?

Na niektórych wcześnie wysianych i silnie rozwiniętych rzepakach mogą pojawić się objawy niedoboru boru. Gdzie ich szukać? Przede wszystkim na korzeniu. Jeśli po jego rozcięciu zauważymy brązowawe przebarwienia tkanki, możemy przypuszczać, że to właśnie pierwsze objawy niedoboru tego składnika. Dlaczego bor jest taki ważny?

Zobacz więcej >

Jest czasowa rejestracja na mszyce w jęczmieniu! 

Dla wschodzącego jęczmienia, ale także dla młodych zasiewów zbóż ozimych, mszyce są wyjątkowo niebezpieczne, ponieważ są wektorami chorób wirusowych – przede wszystkim żółtej karłowatości jęczmienia (BYDV). Spośród mszyc pojawiających się jesienią najliczniej występuje mszyca czeremchowo-zbożowa.

Zobacz więcej >

Mszyce na jęczmieniu

Pierwszy tydzień października mimo lekkiego spadku temperatur i przelotnych deszczy nadal był stosunkowo ciepły w porównaniu do średniej z wielolecia. Średnie temperatury dobowe w rejonie zachodnim kraju sięgały 15–18 st. C. Wyraźne ochłodzenie nastąpiło w tym tygodniu z temperaturami nad ranem na poziomie 0 st. C.

Zobacz więcej >

Uwaga na Phomę i mszyce w rzepaku!

Ciepła pogoda w ostatniej dekadzie września i na przełomie września i października uaktywniła szkodniki m.in. mszyce. Na rzepaku najczęściej pojawia się jeden z dwóch gatunków mszycy – kapuściana lub brzoskwiniowa. Ta druga jest wektorem wirusowej żółtaczki rzepy (TuUV). Najskuteczniejszą metodą zapobiegania chorobie wirusowej jest wybór odmiany odpornej.

Zobacz więcej >