Aktualności

Optymalny termin zbioru truskawek i zasady ich przechowywania po zbiorze

Mimo niekorzystnej pogody zbiory truskawek z tuneli są w pełni, pomału dołączają do nich także plantacje polowe. Zadbanie o zdrowotności, jakości oraz właściwy moment zbioru truskawek oraz odpowiednie ich przygotowanie do sprzedaży mają kluczowe znaczenie dla utrzymania jakości handlowej owoców i ograniczenia strat w łańcuchu dostaw.

Truskawki, w zależności od przeznaczenia powinny być zbierane w odpowiedniej fazie. Jeśli  mają trafić do szybkiej sprzedaży dobrze jest je zrywać w optymalnej, tzw. konsumpcyjnej fazie dojrzałości. Warto pamiętać, że truskawki nie dojrzewają po zbiorze – zbyt wczesny zbiór obniża walory smakowe.

Zbiór truskawek powinien być prowadzony w godzinach porannych lub wieczornych, przy możliwie niskiej temperaturze. Zaleca się delikatne odrywanie owoców wraz z szypułką, co minimalizuje ryzyko uszkodzeń mechanicznych. W miarę możliwości – zwłaszcza mowa tu o owocach deserowych – optymalnie jest układanie ich w pojedynczych warstwach.

Dla zachowania świeżości i ograniczenia tempa przemian metabolicznych owoców bezzwłocznie należy je schłodzić, jej poziom zależy oczywiści od przeznaczenia. Jeśli owoce trafiają na eksport lub do sieci handlowych, czasami konieczne będzie ich schłodzenia nawet do ok. 4°C – im szybciej, tym lepiej, ale powinniśmy ograniczyć czas od zerwania do schłodzenia do maksymalnie 2 godzin. Zerwane owoce powinny być także jak najkrócej wystawione na działanie promieni słonecznych. W chłodni truskawki preferują wyższą wilgotność względną powietrza – ok. 90-95%.

Na koniec warto zaznaczyć, że jakość owoców w dużej mierze zależy od stanu fizjologicznego roślin w okresie przedzbiorczym. Odpowiednio przygotowany program nawożenia i odżywiania dolistnego roślin, właściwie prowadzona ochrona plantacji, a także – w miarę możliwości – zabezpieczanie roślin przed stresami wynikającymi np. z suszy, chłodów lub zbyt wysokich temperatur mogą znacząco poprawić trwałość pozbiorczą plonu. Firma ADOB posiada dedykowane truskawkom programy nawożenia, obejmujące m.in. produkty ADOB® ProFit 10-40-8 + mikro Owoce i Warzywa, ADOB® Bor, ADOB® Bor Plus lub Solubor® DF i ADOB® 2.0 Zn IDHA – 10%. Kompleksowe programy nawożenia dolistnego i poprzez fertygację znajdą Państwo na naszej stronie internetowej.