Brokuł sygnalizuje niedobór boru

We wczesnych nasadzeniach brokułu w polu już inicjują się róże. Ostatnie przymrozki oraz cały czas niskie temperatury w nocy znacznie opóźniają ten proces. Pozytywnym faktem są opady deszczu, które przyszły w tym newralgicznym dla roślin momencie. Aby uzyskać dobrej jakości róże brokułu dużą uwagę należy zwrócić na nawożenie. W rejonach, gdzie odnotowano duże opady deszczu – mieliśmy sygnały, że opady były na poziomie nawet 60mm – warto pomyśleć o azocie.

Zobacz więcej >

Śmietka kapuściana na polach warzyw

Niestety, ale producenci warzyw już muszą się mierzyć ze szkodnikami. W wielu rejonach kraju śmietka wyrządza szkody. Przypomnimy, że śmietka kapuściana to mucha. Jej larwy należą do jednych z najgroźniejszych szkodników. Wysokie temperatury na początku maja uaktywniły dorosłe osobniki i aktualnie na bardzo wielu plantacjach kapusty, kalafiora czy brokułu samice złożyły jaja. Muchówka składa jaja tuż przy szyjce korzeniowej rośliny.

Zobacz więcej >

Kampania brokułowa 2021 zbliża się ku końcowi

Produkcja brokułu na jesienne zbiory cieszy się w Polsce dużą popularnością. Bieżący sezon finalnie w wielu zagłębiach uprawy – np. na Kujawach, na Mazowszu czy we wschodniej części naszego kraju oceniany jest pozytywnie. Rośliny wytworzyły róże wyrównane i dobrej jakości.

Zobacz więcej >

Brokuły poczuły ciepło. Lubią azot i bor.

Istnieje kilka czynników, które przyczyniają się do jakości produkowanych róż brokułu. W ostatnim tygodniu znacznie wzrosła temperatura powietrza, co przyspieszyło tempo rozwoju roślin na plantacjach. Na wielu polach z tym warzywem aktualnie stosuje się pogłówne nawożenie azotem. Poziom plonowania brokułu jest pod bardzo dużym wpływem nawożenia tym składnikiem.

Zobacz więcej >

Uwaga śmietka kapuściana atakuje

Lustracja pól z warzywami kapustnymi (tych bez okryć z agrowłókniny) wskazuje na znaczną aktywność śmietki kapuścianej. Na polach często po jednej dobie w pułapkach zapachowych odławia się kilkanaście owadów. Przypominamy, że śmietka kapuściana jest to szkodnik warzyw z rodziny kapustowatych.

Zobacz więcej >