Marchew wczesna niebawem do zbioru

Marchew z wczesnych terminów siewu, tj. kwietniowych, tworzy już w wielu rejonach korzenie, które niebawem mogą być przeznaczone do handlu. Pomimo zimnej wiosny producentom udało się uzyskać dobrą obsadę roślin  na jednostce powierzchni (były jednak problemy ze zgorzelą siewek na niektórych plantacjach) oraz odpowiednio rozbudować część nadziemną, która następnie „pracowała” na korzeń.

Zobacz więcej >

Marchew jedzie do magazynów

Zbiory marchwi w sezonie 2024 są już znacznie bardziej zaawansowane, jak w roku minionym. Jak sobie w większości przypominamy listopad 2023 przyniósł znaczne spadki temperatury, co zaskoczyło wiele osób i przerwało zbiory warzyw; duża część marchwi uległa przemrożeniu i nie była przydatna do handlu. Stąd zapewne to aktualne zaawansowane tempo zbiorów korzeniówki.

Zobacz więcej >

Dbaj o nać marchwi

Aktualnie marchew jest w fazie intensywnego przyrastania korzeni i w wielu rejonach widoczne są objawy alternariozy na naci. Warto zwrócić uwagę na kondycję roślin i inne czynniki sprzyjające patogenowi. Podczas korzystnych warunków dla rozwoju sprawcy choroby może on znacznie zmniejszyć powierzchnię asymilacyjną roślin, co ograniczy proces fotosyntezy a finalnie plon.

Zobacz więcej >

Pamiętajcie marchew nie jest wrażliwa na chlorki!

Przymrozki w ostatnich dniach oraz słoneczna pogoda poprawiły sytuację wilgotnościową gleb –uwilgotnienie wierzchniej warstwy znacznie się obniżyło; w wielu rejonach można wykonać uprawki agrotechniczne a nawet siew warzyw. I tak się dzieje. Niektórzy producenci rozpoczynają formowanie zagonów lub redlin pod uprawę marchwi wczesnej.

Zobacz więcej >

Znamy produkcję warzyw w 2023 r.

Główny Urząd Statystyczny podał wynikowy szacunek produkcji warzyw w 2023 r.. W najnowszym opracowaniu wskazuje, że łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) wyniosła ponad 3,8 mln t, tj. poziom niespełna 3% niższy w porównaniu z rokiem ubiegłym. Zbiory kapusty wg analityków wyniosły ok. 632 tys. t, czyli 2% mniej niż w 2022 r. Produkcję kalafiorów oszacowano na przeszło 128 tys. t, tj. o 3% mniej niż przed rokiem.

Zobacz więcej >

Wszystkie ręce na warzywniczy pokład

Bieżący tydzień roku zaskoczył producentów warzyw kilkukrotnie. Początek tygodnia był nadal bardzo zimny, ale i z intensywnymi opadami deszczu w wielu rejonach Polski. Z kolei ostatnie dni to bardzo duży wzrost temperatury powietrza i intensywne nasłonecznienie. Takich warunków pogodowych długo wyczekiwaliśmy. Takie warunki pogodowe były potrzebne do wysadzenia wreszcie rozsady, która „czekała” w mnożarkach. W wielu lokalizacjach widać sadzarki wysadzającej selery korzeniowe, kapusty czy kalafiora. W tunelach posadzono już pierwsze partie papryki. 

Zobacz więcej >