Znamy produkcję warzyw w 2023 r.

Główny Urząd Statystyczny podał wynikowy szacunek produkcji warzyw w 2023 r.. W najnowszym opracowaniu wskazuje, że łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) wyniosła ponad 3,8 mln t, tj. poziom niespełna 3% niższy w porównaniu z rokiem ubiegłym. Zbiory kapusty wg analityków wyniosły ok. 632 tys. t, czyli 2% mniej niż w 2022 r. Produkcję kalafiorów oszacowano na przeszło 128 tys. t, tj. o 3% mniej niż przed rokiem.

Zobacz więcej >

Wszystkie ręce na warzywniczy pokład

Bieżący tydzień roku zaskoczył producentów warzyw kilkukrotnie. Początek tygodnia był nadal bardzo zimny, ale i z intensywnymi opadami deszczu w wielu rejonach Polski. Z kolei ostatnie dni to bardzo duży wzrost temperatury powietrza i intensywne nasłonecznienie. Takich warunków pogodowych długo wyczekiwaliśmy. Takie warunki pogodowe były potrzebne do wysadzenia wreszcie rozsady, która „czekała” w mnożarkach. W wielu lokalizacjach widać sadzarki wysadzającej selery korzeniowe, kapusty czy kalafiora. W tunelach posadzono już pierwsze partie papryki. 

Zobacz więcej >

Ucieka jakość pietruszki i marchwi, ale cena rośnie

Po bardzo trudnym produkcyjnie sezonie – m.in. z wieloma anomaliami pogodowymi (susza podczas wschodów, opady w okresie zbiorów). Patrząc wstecz można również powiedzieć po roku, w którym gro producentów zakupiło środki produkcji po wysokich cenach, ponieważ były obawy, że nie będą one dostępne. I w sytuacji, kiedy gro zboża jest w magazynach i cena tylko maleje, na rynku warzyw korzeniowych a konkretnie pietruszki oraz marchwi w ostatnim czasie odnotowujemy znaczne ożywienie handlu i wzrost cen. Powodem tej sytuacji jest na pewno np. zmniejszenie produkcji tych warzyw w roku 2021 oraz aktualnie kłopoty z utrzymaniem jakości towaru w obiektach przechowalniczych. Bieżącym problemem w magazynach są np. czarna zgnilizna marchwi (choroba groźna i dla marchwi i dla pietruszki, ale i selera. Na korzeniach, zazwyczaj w górnej ich części tworzą się szaroczarne plamy.

Zobacz więcej >

Ciepło a zbiór marchwi

Marchew, to warzywo o bardzo dużym znaczeniu gospodarczym. Jej produkcja w Polsce prowadzona jest na aż ok. 22 tys. hektarów. Największy areał pod uprawę pomarańczowych korzeni przeznacza się w 7 województwach: mazowieckim, kujawsko-pomorskim, lubelskim, łódzkim, wielkopolskim, świętokrzyskim oraz w Małopolsce.

Zobacz więcej >

Marchew się rozkręca

Po długim okresie z niedoborem wody, burzami piaskowymi przyszły opady deszczu a w raz z nimi podniosła się temperatura powietrza i gleby – ta jeszcze na początku tego tygodnia była na bardzo niskim poziomie – nawet w okolicy 0 stopni na głębokości 15 cm, co hamowało zakładanie plantacji wielu gatunków warzyw i wschody wysianych wcześniej nasion. Korzystniejsze warunki były oczywiście pod wszelkiego typu osłonami – wysokimi czy niskimi tunelami oraz pod przykryciem z agrowłókniny czy folii perforowanej.

Zobacz więcej >

Uwaga bawełnica topolowo-marchwiana grasuje na korzeniach

Ocena kondycji marchwi w minionym tygodniu pokazał nasilenie występowania bawełnicy topolowo-marchwianej w różnych częściach kraju. To powszechnie występujący szkodnik na plantacjach tego gatunku. Niestety żeruje pod ziemią, na korzeniach, przez co często umyka uwadze.

Zobacz więcej >