Papryka przedsezonowo. Zaburzenia fizjologiczne roślin pod osłonami i w polu

Paprykowy sezon za nami, choć w tym roku trwał wyjątkowo długo, bo owoce oferowano jeszcze w listopadzie. Tegoroczna produkcja pozwoliła wypracować zysk, ale nie była łatwa. Zima to czas kiedy można przeanalizować warunki pogodowe i technologię uprawy. Dziś skoncentrujemy się na kilku objawach zaburzeń w rozwoju papryki, przyczynach oraz możliwościach przeciwdziałania im. W 2023 roku […]

Zobacz więcej >

Papryka lubi fosfor

Zimna wiosna bardzo mocno opóźniła — producenci szacują, że ponad dwa tygodnie — tegoroczny sezon paprykowy. Wreszcie po fali przymrozków i wielu chłodnych nocach rozsada trafia do tuneli i na pola. Papryka dobrze plonuje na glebach żyznych, przewiewnych, zasobnych w próchnicę i o uregulowanych stosunkach wodnych. O czym warto pamiętać, szczególnie w uprawie pod osłonami? Ostatnie sezony pokazują, że w obiektach produkcyjnych są problemy z nadmiernym zasoleniem a warzywo to ma dużą wrażliwość na ten parametr. Warto stosować nawozy wysokoprocentowe i bezchlorkowe, aby temu przeciwdziałać.

Zobacz więcej >

Zaproszenie na wykłady – przystanek PAPRYKA

Hazera Poland, ADOB i Grupa Producentów Rozsad Krasoń
serdecznie zapraszają na wykłady – przystanek PAPRYKA

Zobacz więcej >

Papryka wg zaleceń ADOB-u

Dziękujemy serdecznie za owocne spotkanie, merytoryczne rozmowy na konsultacjach „PRZYSTANEK PAPRYKA”, które współorganizowaliśmy wraz z firmą Hazera oraz firmą Grupa Producentów Rozsad Krasoń w gospodarstwie Pana Andrzeja Krzywkowskiego w Potworowie. Niezmiernie nam miło, że efekty naszych rekomendacji nawozowych – program stosowany w gospodarstwie dostępny w linku: https://adob.com.pl/wp-content/uploads/papryka_program_nawo%C5%BCenia_ADOB.pdf – podobały się bardzo wielu producentom z tego zagłębia paprykowego.

Zobacz więcej >

Potas. Klucz do deficytu wody i wybarwiania

Niewystarczająca podaż składników odżywczych jest jedną z najważniejszych przyczyn wśród różnych czynników odpowiedzialnych za niską wydajność upraw a także za niedostateczną jakość plonu. Znaczenie potasu w żywieniu roślin i produkcji roślinnej – w tym warzyw – jest dobrze rozpoznane i opisywane przez wielu pracowników naukowych. Dlaczego o tym dziś wspominamy? Fala upałów z jaką mieliśmy do czynienia w minionych tygodniach pokazała, że potas działa jako kluczowy składnik odżywczy wzmacniający rośliny warzywne w takich sytuacjach – a w tym sezonie pewnie jeszcze może być wiele takich niekorzystnych okresów.

Zobacz więcej >

Pierwsze papryki już w tunelach

W bieżącym tygodniu w zagłębiach paprykowych rozpoczęto nasadzenia rozsady na miejsce stałe. Warzywo to ma duże wymagania glebowe, większe jak pomidor, dlatego pod jego uprawę przeznacza się stanowiska żyzne, zasobne w próchnicę, szybko nagrzewające się. Producenci papryki wiedzą, że gleba musi być w dobrej kulturze, aby „wyciągnąć” odpowiedni plon. Przypomnimy, że odpowiednie pH gleby dla papryki wynosi 6,7-7,2. Ważnym makroskładnikiem na starcie jest fosfor.

Zobacz więcej >