Wszystkie ręce na warzywniczy pokład

Bieżący tydzień roku zaskoczył producentów warzyw kilkukrotnie. Początek tygodnia był nadal bardzo zimny, ale i z intensywnymi opadami deszczu w wielu rejonach Polski. Z kolei ostatnie dni to bardzo duży wzrost temperatury powietrza i intensywne nasłonecznienie. Takich warunków pogodowych długo wyczekiwaliśmy. Takie warunki pogodowe były potrzebne do wysadzenia wreszcie rozsady, która „czekała” w mnożarkach. W wielu lokalizacjach widać sadzarki wysadzającej selery korzeniowe, kapusty czy kalafiora. W tunelach posadzono już pierwsze partie papryki. 

Zobacz więcej >

Ucieka jakość pietruszki i marchwi, ale cena rośnie

Po bardzo trudnym produkcyjnie sezonie – m.in. z wieloma anomaliami pogodowymi (susza podczas wschodów, opady w okresie zbiorów). Patrząc wstecz można również powiedzieć po roku, w którym gro producentów zakupiło środki produkcji po wysokich cenach, ponieważ były obawy, że nie będą one dostępne. I w sytuacji, kiedy gro zboża jest w magazynach i cena tylko maleje, na rynku warzyw korzeniowych a konkretnie pietruszki oraz marchwi w ostatnim czasie odnotowujemy znaczne ożywienie handlu i wzrost cen. Powodem tej sytuacji jest na pewno np. zmniejszenie produkcji tych warzyw w roku 2021 oraz aktualnie kłopoty z utrzymaniem jakości towaru w obiektach przechowalniczych. Bieżącym problemem w magazynach są np. czarna zgnilizna marchwi (choroba groźna i dla marchwi i dla pietruszki, ale i selera. Na korzeniach, zazwyczaj w górnej ich części tworzą się szaroczarne plamy.

Zobacz więcej >

Wielu producentów selera korzeniowego już teraz decyduje się na wysadzenie rozsady w pole

W kalendarzu początek kwietnia a już wielu producentów selera korzeniowego decyduje się na wysadzenie rozsady w pole. Wiemy, że ten gatunek jest dość wrażliwy na jarowizację – wybijanie w pędy kwiatostanowe po dłuższych okresach z niską temperaturą, ale na naszym rynku są już odmiany wczesne, które wykazują mniejszą podatność na jarowizację i ogrodnicy podejmują ryzyko uprawy selera w tym wczesnym terminie by oferować towar jak najszybciej. Czy ryzyko się opłaci zobaczymy. 

Zobacz więcej >

Rozsadę selera warto dokarmiać

Pomimo dość chłodnej, jak na razie, wiosny w wielu obiektach producentów warzyw przygotowuje się rozsady. Aktualnie w gospodarstwach trwa m.in. produkcja rozsady selera korzeniowego. A podkreślić należy, że jest to jedyny gatunek z korzeniowych uprawiany tylko z rozsady. Chcąc uzyskać wysokiej jakości rozsadę za priorytet należy przyjąć dbałość o jej zdrowotność.

Zobacz więcej >