Aktualności

Aplikacja w fazie zielonego pąka jabłoni

Obecnie mamy duże ochłodzenie, a nocami występują przymrozki. Opóźnienie w wegetacji jabłoni względem ubiegłego roku wynosi około 10 dni. Taka sytuacja sprawia, że jabłonie dopiero wchodzą w fazę zielonego pąka. Powolny rozwój faz fenologicznych sprawia, że rośliny są jeszcze dość wytrzymałe na niewielkie przymrozki. W fazie zielonego pąka jabłoni przy temperaturze -3°C ilość uszkodzonych pąków kwiatowych szacuje się na poziomie 10%, a przy -7°C na poziomie 90%. Natomiast w zachodniej i południowej Europie przymrozki na początku kwietnia wyrządziły olbrzymie straty w sadach z powodu zaawansowanej wegetacji. Taka sytuacja z pewnością wpłynie na podaż i ceny owoców. Zróbmy więc wszystko aby uchronić nasze owoce przed przymrozkami, które mogą zdarzać się do „Zimnej Zośki”, czyli do połowy maja. Jak tylko będzie można wykonać zabieg dolistny polecamy nawóz ADOB® ProFit 10-40-8 + mikro Owoce i Warzywa (4-5 kg/ha). Stosując cynk i bor podwyższamy wytrzymałość roślin na niskie temperatury. Dlatego do aplikacji należy dołożyć ADOB® 2.0 Zn IDHA – 10% (0,4-0,8 kg/ha), a także któryś z nawozów borowych ADOB® Bor (1-2 l/ha) albo Solubor® DF (1-2 kg/ha). Rekomendowane nawozy w zalecanych dawkach można mieszać ze sobą, czyli można wykonać jeden zabieg dolistny.