Mikroelementy poprawią kondycję ozimin

Wyjątkowo ciepły październik i początek listopada, a także duża ilość wody – niekiedy nawet wręcz jej nadmiar, sprzyjają wegetacji roślin, ale także są to warunki sprzyjające presji chorób. Wcześnie wysiane zboża, zwłaszcza jęczmień, są w fazie krzewienia, a pogoda sprzyja ich wegetacji. Jęczmienie, zwłaszcza wysiane w optymalnym terminie, są silnie rozkrzewione i rozwinięte, zaczynają także żółknąć, co może oznaczać, że wilgotna i ciepła pogoda sprzyja presji chorób, a niekiedy może okazać się, że jest to także efektem niedoborem składników pokarmowych.

Zobacz więcej >

Kiedy i gdzie można stosować nawozy naturalne w listopadzie?

Generalnie stałe nawozy naturalne, jak np. obornik, na gruntach ornych można stosować do końca października, jednak na trwałych użytkach zielonych i uprawach wieloletnich można stosować do końca listopada. W przypadku gnojowicy na uprawy wieloletnie, trwałe oraz na trwałych użytkach zielonych można zastosować najdalej do 31 października, a na gruntach ornych – w zależności od regionu kraju – do 15, 20 lub 25 października.

Zobacz więcej >

Na dobre przetrwanie zimy przez cebulę

W tym roku dużym zainteresowaniem cieszy się uprawa cebuli zimującej. Posiano kilka tysięcy hektarów a ile zostanie na wiosnę zobaczymy. Zdolność do przetrwania zimy, zwana zimotrwałością, jest cechą kompleksową zależną od tolerancji roślin na cały szereg niekorzystnych czynników środowiskowych, występujących w okresie zimowym w warunkach polowych.

Zobacz więcej >

Opady rozciągnęły w czasie zbiór kukurydzy

Bardzo ciepły i stosunkowo suchy wrzesień spowodował, że kukurydza ziarnowa osiągała bardzo szybko stadium czarnej plamki, zwłaszcza dotyczyło to odmian wczesnych i średnio wczesnych. Niestety, mokry październik rozciągnął w czasie zbiory i jeszcze w wielu regionach widać kukurydzę na polach. Plony kukurydzy ziarnowej są bardzo zróżnicowane w różnych regionach kraju – generalnie zimny początek wiosny odbił się na wschodach, a niekorzystny przebieg pogody w fazie kwitnienia, przełożył się na gorsze zaziarnienie kolb i niższą MTZ.

Zobacz więcej >

Kapuściane żniwa 2023 w pełni

Kapusta to warzywo dominujące w uprawie w naszym kraju. W tym roku powiatami, które przeznaczyły największe areały pod uprawę tego gatunku są z woj. łódzkiego: sieradzki i łęczycki a z woj. małopolskiego: proszowicki, miechowski i krakowski. Tegoroczna aura – zwłaszcza ciepły wrzesień – sprawiła, że główki większości odmian dorosły szybciej niż zazwyczaj.

Zobacz więcej >

Niedobór boru w rzepaku – jak rozpoznać?

Na niektórych wcześnie wysianych i silnie rozwiniętych rzepakach mogą pojawić się objawy niedoboru boru. Gdzie ich szukać? Przede wszystkim na korzeniu. Jeśli po jego rozcięciu zauważymy brązowawe przebarwienia tkanki, możemy przypuszczać, że to właśnie pierwsze objawy niedoboru tego składnika. Dlaczego bor jest taki ważny?

Zobacz więcej >