Mszyce w warzywach

Słoneczna pogoda z temperaturą powietrza ok. 20 stopni Celsjusza, jaką mieliśmy w ostatnich dniach w większości rejonów naszego kraju bardzo mocno uaktywniła szkodniki warzyw. Szczególnie często doradcy firmy ADOB® lustrując plantacje widzą problem presji mszyc. Warto pamiętać, że są one szkodnikami wielożernymi, często w literaturze fachowej określanej jako polifag. Mszyce osłabiają rośliny po przez wysysanie soków ze wszystkich organów nadziemnych. Można je spotkać na liściach, kwiatach i owocach. Preferują jednak wierzchołki roślin i młode liście, zwłaszcza po ich spodniej stronie.

Zobacz więcej >

Papryka lubi fosfor

Zimna wiosna bardzo mocno opóźniła — producenci szacują, że ponad dwa tygodnie — tegoroczny sezon paprykowy. Wreszcie po fali przymrozków i wielu chłodnych nocach rozsada trafia do tuneli i na pola. Papryka dobrze plonuje na glebach żyznych, przewiewnych, zasobnych w próchnicę i o uregulowanych stosunkach wodnych. O czym warto pamiętać, szczególnie w uprawie pod osłonami? Ostatnie sezony pokazują, że w obiektach produkcyjnych są problemy z nadmiernym zasoleniem a warzywo to ma dużą wrażliwość na ten parametr. Warto stosować nawozy wysokoprocentowe i bezchlorkowe, aby temu przeciwdziałać.

Zobacz więcej >

Potas ważny dla sałaty rzymskiej

W Polsce poza sałatami: masłową i lodową dużo produkuje się także innych typów tego warzywa. W uprawie na wczesne zbiory — produkcja pod tunelami — w tym sezonie jest sporo nasadzeń sałaty rzymskiej. Jej liście są kruche, wydłużone, mięsiste, gładkie lub pomarszczone z wyraźnie zaznaczonymi nerwami. Sałata ta tworzy zwarte, wydłużone, główki przypominające kapustę pekińską.

Zobacz więcej >

Zimówki rosną i potrzebują potasu

Cebule zimujące zaczynają tworzyć cebule. W fazie BBCH 41-42 grubieje podstawa liści i osiągają one maksymalny wzrost. 30, 40 oraz 50% średnicy, którą powinny mieć w czasie zbioru, cebule osiągają odpowiednio w fazach BBCH 43, 44 i 45. W tym okresie rośliny bardzo dobrze reagują na dokarmianie m.in. potasem, wapniem, żelazem czy manganem. Warto pamiętać, że potas jest dominującym kationem w roślinie. Jest niezbędny w oddychaniu i metabolizmie węglowodanów.

Zobacz więcej >

Wszystkie ręce na warzywniczy pokład

Bieżący tydzień roku zaskoczył producentów warzyw kilkukrotnie. Początek tygodnia był nadal bardzo zimny, ale i z intensywnymi opadami deszczu w wielu rejonach Polski. Z kolei ostatnie dni to bardzo duży wzrost temperatury powietrza i intensywne nasłonecznienie. Takich warunków pogodowych długo wyczekiwaliśmy. Takie warunki pogodowe były potrzebne do wysadzenia wreszcie rozsady, która „czekała” w mnożarkach. W wielu lokalizacjach widać sadzarki wysadzającej selery korzeniowe, kapusty czy kalafiora. W tunelach posadzono już pierwsze partie papryki. 

Zobacz więcej >

Nerwowo w zasiewach cebuli

Cebula to warzywo, którego nasiona są wysiewane jako jedne z pierwszych. Niestety w tym roku warunki pogodowe utrudniają założenie plantacji. Mała liczba dni słonecznych i niska temperatura w dodatku przeplatane opadami deszczu nie pozwalają na uprawę pól pod cebulę. Zbliżamy się do końca optymalnego terminu siewu cebuli a w niektórych rejonach jest dopiero półmetek tych prac. Przygotowując stanowisko warto uwagę zwrócić na fosfor, który wpływa na budowę systemu korzeniowego. Zapotrzebowanie cebuli na fosfor wynosi 100-150 kg/ha, składnik ten należy dostarczyć w całości przedsiewnie np. używając superfosfatu pojedynczego bądź wzbogaconego.

Zobacz więcej >