Dzielimy się wiedzą z żywienia cebuli

Początek 2023 roku rozpoczęliśmy intensywnie, dzieląc się swoją wiedzą z zakresu żywienia roślin cebuli podczas szkoleń zrealizowanych w ramach projektu Elite Onion Club pt. „Cebula bez tajemnic”. Na spotkaniach w okolicach Miłosławia (Wielkopolska) oraz Inowrocławia (Kujawy) Włodzimierz Prus, kierownik ds. warzywnictwa w naszej firmie zwracał uwagę, aby przygotowując stanowisko pod uprawę cebuli dostarczać składniki pokarmowe według zasobności gleby a nie według schematu wypracowanego przez ostatnie lata.

Zobacz więcej >

Zaproszenie na wykłady – przystanek PAPRYKA

Hazera Poland, ADOB i Grupa Producentów Rozsad Krasoń
serdecznie zapraszają na wykłady – przystanek PAPRYKA

Zobacz więcej >

Kapusty w większości w przechowalniach

W naszym kraju wśród warzyw kapustnych w uprawie dominuje kapusta głowiasta biała. Na polach znaczną część zajmują co roku odmiany do długiego przechowywania. Ponieważ główki dobrze zachowują trwałość przez długi okres czasu możemy cieszyć się tym warzywem w postaci świeżej praktycznie przez cały rok.

Zobacz więcej >

Ciepło a zbiór marchwi

Marchew, to warzywo o bardzo dużym znaczeniu gospodarczym. Jej produkcja w Polsce prowadzona jest na aż ok. 22 tys. hektarów. Największy areał pod uprawę pomarańczowych korzeni przeznacza się w 7 województwach: mazowieckim, kujawsko-pomorskim, lubelskim, łódzkim, wielkopolskim, świętokrzyskim oraz w Małopolsce.

Zobacz więcej >

Zbiory kapusty pekińskiej bardzo zaawansowane

Kapusta pekińska na jesienne zbiory jest bardzo chętnie uprawianym gatunkiem w naszym kraju, m.in. ze względu na możliwość produkcji w poplonie np. po wczesnych ziemniakach. Tegoroczny sezon przysporzyły producentom wielu problemów, m.in. były bardzo duże wahania wilgotności gleby – z nawalnymi ulewami włącznie — czego „pekinka” nie lubi a ponadto temperatury powietrza były bardzo niekorzystne — wrzesień był bardzo zimny, co nie sprzyjało rozwojowi roślin

Zobacz więcej >

Jamistość głąba – częsty problem w tym roku

W wielu gospodarstwa trwają aktualnie zbiory brokułu na świeży rynek oraz dla przetwórstwa. Producenci podkreślają, że w tym sezonie widać znaczne opóźnienie w zawiązaniu i wzroście róż. Ponadto często występuje u roślin jamistość głąba — po wycięciu róży widać puste komory w głąbie.

Zobacz więcej >