Pomidory gruntowe intensywnie dorastają

Pomidor jest rośliną ciepłolubną więc pogoda panująca w ostatnich tygodniach sprzyja jego rozwojowi, oczywiście pod warunkiem, że rośliny mają dostęp do wody. Intensywny rozwój owoców – a taką fazę rozwoju mamy na polach – wiąże się z dużym zapotrzebowaniem roślin na składniki pokarmowe. Które w tym okresie są kluczowe? Jest ich kilka: potas, wapń, bor, żelazo, molibden, magnez.

Zobacz więcej >

Międzyplony z suszą w tle

Niestety, mimo niedawnych opadów skrajnie wysokie temperatury w lipcu odcisnęły swoje piętno, a susza rolnicza nadal dręczy kolejne uprawy i teraz według najnowszego raportu IUNG, najbardziej ucierpiały kukurydza, buraki cukrowe, ziemniaki i warzywa gruntowe (m.in. pomidory, ogórki). Kukurydza najgorzej wygląda obecnie w woj. lubuskim, wielkopolskim i na północy Dolnego Śląska. Susza i wysokie temperatury zbiegły się tam z newralgicznym okresem w jej rozwoju, tj. kwitnieniem (wiechowaniem i wypuszczaniem znamion), co spowodowało problemy z zapylaniem i tym samym będzie skutkowało gorszym zaziarnieniem kolb. Susza dotknęła także spore obszary woj. lubelskiego, podkarpackiego, łódzkiego i opolskiego.

Zobacz więcej >

Fosfor i molibden ważne na starcie kalafiora i brokułu

Przejeżdżając przez zagłębia produkcji brokułu czy kalafiora widać intensywne prace związane z zakładaniem plantacji na jesienne zbiory. Upał, wysokie temperatury w ostatnim tygodniu nie pozwalały a na pewno znacznie ograniczały możliwość wysadzenia rozsady na miejsce stałe. Nasadzenia były łatwiejsze w gospodarstwach, gdzie jest możliwość nawadniania pól po posadzeniu warzyw.

Zobacz więcej >

Susza, upały oraz szkodniki pogarszają kondycję buraka cukrowego

Burak cukrowy nie lubi upałów. Rekordowe temperatury jakie zanotowano w lipcu spowodowały trwałe uszkodzenia widoczne na jego blaszkach liściowych. Na liściach pojawiły się poparzenia słoneczne w postaci rozległych nekroz. W największe upały burak także wyraźnie tracił turgor i im mniej opadów, i im bardzie lżejsze stanowisko tym konsekwencje tego stanu rzeczy są bardziej dotkliwe w skutkach. Część liści, zwłaszcza tych najstarszych roślina odrzuciła.

Zobacz więcej >

Słońce, choroby, szkodniki chcą “zabrać” plon cebuli

Wyjątkowo mocno świecące słońce w ostatnich dniach dokucza roślinom cebuli. Rośliny aktualnie są w kluczowej fazie budowania plonu główek, na wielu polach te mają wielkość około 50% finalnego rozmiaru. Poza słońcem plon cebuli chcą „zabrać” choroby i szkodniki. Niestety w wielu rejonach jest ogromny problem z wciornastkami – ich liczba jeszcze może się powiększać ponieważ rozpoczęły się żniwa i będą one migrowały z plantacji zbóż na plantacje warzyw a ponadto wysokie temperatury sprzyjają ich rozwojowi.

Zobacz więcej >

Potas. Klucz do deficytu wody i wybarwiania

Niewystarczająca podaż składników odżywczych jest jedną z najważniejszych przyczyn wśród różnych czynników odpowiedzialnych za niską wydajność upraw a także za niedostateczną jakość plonu. Znaczenie potasu w żywieniu roślin i produkcji roślinnej – w tym warzyw – jest dobrze rozpoznane i opisywane przez wielu pracowników naukowych. Dlaczego o tym dziś wspominamy? Fala upałów z jaką mieliśmy do czynienia w minionych tygodniach pokazała, że potas działa jako kluczowy składnik odżywczy wzmacniający rośliny warzywne w takich sytuacjach – a w tym sezonie pewnie jeszcze może być wiele takich niekorzystnych okresów.

Zobacz więcej >