Ucieka jakość pietruszki i marchwi, ale cena rośnie

Po bardzo trudnym produkcyjnie sezonie – m.in. z wieloma anomaliami pogodowymi (susza podczas wschodów, opady w okresie zbiorów). Patrząc wstecz można również powiedzieć po roku, w którym gro producentów zakupiło środki produkcji po wysokich cenach, ponieważ były obawy, że nie będą one dostępne. I w sytuacji, kiedy gro zboża jest w magazynach i cena tylko maleje, na rynku warzyw korzeniowych a konkretnie pietruszki oraz marchwi w ostatnim czasie odnotowujemy znaczne ożywienie handlu i wzrost cen. Powodem tej sytuacji jest na pewno np. zmniejszenie produkcji tych warzyw w roku 2021 oraz aktualnie kłopoty z utrzymaniem jakości towaru w obiektach przechowalniczych. Bieżącym problemem w magazynach są np. czarna zgnilizna marchwi (choroba groźna i dla marchwi i dla pietruszki, ale i selera. Na korzeniach, zazwyczaj w górnej ich części tworzą się szaroczarne plamy.

Zobacz więcej >

Nowalijki już trafiają do tuneli

W kalendarzu zima a za oknem w większości rejonów naszego kraju wiosna. Temperatura powietrza powyżej 0 stopni Celsjusza uaktywniła niektórych producentów warzyw. Mamy pierwsze sygnały o nasadzeniach w tunelach foliowych kapusty głowiastej, sałaty czy zasiewach rzodkiewki. Osobom, które planują w najbliższym czasie rozpoczęcie produkcji pod osłonami przypomnimy, że potrzeby nawożenia azotem, ale nie tylko, najkorzystniej ustalić na podstawie wyników analizy prób glebowych pobranych na krótko przed rozpoczęciem uprawy. Dlaczego takie zalecenie?

Zobacz więcej >

Dzielimy się wiedzą z żywienia cebuli

Początek 2023 roku rozpoczęliśmy intensywnie, dzieląc się swoją wiedzą z zakresu żywienia roślin cebuli podczas szkoleń zrealizowanych w ramach projektu Elite Onion Club pt. „Cebula bez tajemnic”. Na spotkaniach w okolicach Miłosławia (Wielkopolska) oraz Inowrocławia (Kujawy) Włodzimierz Prus, kierownik ds. warzywnictwa w naszej firmie zwracał uwagę, aby przygotowując stanowisko pod uprawę cebuli dostarczać składniki pokarmowe według zasobności gleby a nie według schematu wypracowanego przez ostatnie lata.

Zobacz więcej >

Zaproszenie na wykłady – przystanek PAPRYKA

Hazera Poland, ADOB i Grupa Producentów Rozsad Krasoń
serdecznie zapraszają na wykłady – przystanek PAPRYKA

Zobacz więcej >

Kapusty w większości w przechowalniach

W naszym kraju wśród warzyw kapustnych w uprawie dominuje kapusta głowiasta biała. Na polach znaczną część zajmują co roku odmiany do długiego przechowywania. Ponieważ główki dobrze zachowują trwałość przez długi okres czasu możemy cieszyć się tym warzywem w postaci świeżej praktycznie przez cały rok.

Zobacz więcej >

Ciepło a zbiór marchwi

Marchew, to warzywo o bardzo dużym znaczeniu gospodarczym. Jej produkcja w Polsce prowadzona jest na aż ok. 22 tys. hektarów. Największy areał pod uprawę pomarańczowych korzeni przeznacza się w 7 województwach: mazowieckim, kujawsko-pomorskim, lubelskim, łódzkim, wielkopolskim, świętokrzyskim oraz w Małopolsce.

Zobacz więcej >