Optymalizacja produkcji sałaty

W handlu bardzo dużo jest sałat – masłowej ,lodowej czy liściowych. W produkcji tego warzywa widzimy znaczną specjalizację: wprowadzono najnowsze technologie m.in. z zakresu agrotechniki – uprawa z wykorzystaniem fertygacji, na folii; z zakresu techniki – najnowsze typy sadzarek (z podsiewaczami nawozu), maszyny pakujące, etc. Narastającym problemem w tej uprawie jest dostępność pracowników sezonowych – bardzo widoczny w tym sezonie, ponieważ nie ma mężczyzn z Ukrainy. Dodatkowo kłopotliwym zagadnieniem produkcyjnym jest jakość finalna produktu. Rynek zaostrza normy i produkcja musi za tym podążać.

Zobacz więcej >

Tydzień pod znakiem przymrozków

20. tydzień roku 2022 wielu producentów warzyw zapamięta, jako ten w którym przyszli spóźnieni „Zimni Ogrodnicy – Pankracy, Serwacy, Bonifacy” oraz „Zimna Zośka”. 18 i 19 maja znaczna część naszego kraju w tabelach Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej – PIB oznaczona została kolorem czerwonym, czyli dzień przymrozkowy. Warto wiedzieć – m.in. dla potrzeb ubezpieczeń, że przymrozek to: 1) spadek temperatury powietrza poniżej punktu zamarzania wody w okresie wegetacji roślin, 2) spadek temperatury powietrza poniżej 0°C w okresie powszechnego występowania dodatniej temperatury średniej dobowej, 3) spadek temperatury minimalnej powietrza poniżej 0°C podczas dobowej dodatniej temperatury maksymalnej. 

Zobacz więcej >

Śmietka kapuściana na polach warzyw

Niestety, ale producenci warzyw już muszą się mierzyć ze szkodnikami. W wielu rejonach kraju śmietka wyrządza szkody. Przypomnimy, że śmietka kapuściana to mucha. Jej larwy należą do jednych z najgroźniejszych szkodników. Wysokie temperatury na początku maja uaktywniły dorosłe osobniki i aktualnie na bardzo wielu plantacjach kapusty, kalafiora czy brokułu samice złożyły jaja. Muchówka składa jaja tuż przy szyjce korzeniowej rośliny.

Zobacz więcej >

Szparagowy sezon na coraz wyższych obrotach

W Polsce rośnie zainteresowanie szparagiem, zarówno producentów jak i konsumentów; jednym z najwcześniejszych warzyw gruntowych (jego areał szacowany jest na 2500 ha). Aktualnie – za sprawa coraz korzystniejszej pogody (temperatury powietrza) jesteśmy w „przededniu” wysokiego plonowania roślin. Sezon zbioru wypustek rozpoczyna się wiosną na koniec IV i trwa do 20-24 czerwca. Początek tegorocznego sezonu był zimny, dlatego szparagi rosły słabo a ceny za gotowe warzywo były w hurcie na poziomie ok. 40 zł/kg. Na pocieszenie dla smakoszy tego warzywa dodamy, że aktualnie to ok. 20 zł/kg.

Zobacz więcej >

Pierwsze papryki już w tunelach

W bieżącym tygodniu w zagłębiach paprykowych rozpoczęto nasadzenia rozsady na miejsce stałe. Warzywo to ma duże wymagania glebowe, większe jak pomidor, dlatego pod jego uprawę przeznacza się stanowiska żyzne, zasobne w próchnicę, szybko nagrzewające się. Producenci papryki wiedzą, że gleba musi być w dobrej kulturze, aby „wyciągnąć” odpowiedni plon. Przypomnimy, że odpowiednie pH gleby dla papryki wynosi 6,7-7,2. Ważnym makroskładnikiem na starcie jest fosfor.

Zobacz więcej >

Marchew się rozkręca

Po długim okresie z niedoborem wody, burzami piaskowymi przyszły opady deszczu a w raz z nimi podniosła się temperatura powietrza i gleby – ta jeszcze na początku tego tygodnia była na bardzo niskim poziomie – nawet w okolicy 0 stopni na głębokości 15 cm, co hamowało zakładanie plantacji wielu gatunków warzyw i wschody wysianych wcześniej nasion. Korzystniejsze warunki były oczywiście pod wszelkiego typu osłonami – wysokimi czy niskimi tunelami oraz pod przykryciem z agrowłókniny czy folii perforowanej.

Zobacz więcej >