Siew cebuli mocno zaawansowany

Co roku pod uprawę cebuli w naszym kraju przeznaczane jest ok. 20 000 ha. W tym sezonie ze względu na niską cenę główek po przechowywaniu – aktualnie oferuje się rolnikom ok. 1 zł/kg cebuli zapakowanej w worek raszlowy – brakuje optymizmu do zakładania upraw. Sprzedawcy nasion szacują kilkuprocentowy spadek areału cebuli, ale czy tak będzie przekonamy się w późniejszym czasie. Na ten moment trwają zasiewy odmian typu Rijnsburger – do przechowywania.

Zobacz więcej >

Ogórki pod osłonami już intensywnie plonują

Kilka dni temu przywitaliśmy kalendarzową wiosnę, ale w uprawie pod osłonami sezon produkcji warzyw jest już bardzo zaawansowany. Przykładowo w produkcji ogórka jesteśmy już na etapie zbioru owoców. Po początkowo trudnym starcie – brakowało dni słonecznych po posadzeniu roślin na miejsce stałe, aktualnie rozwój roślin jest pomyślny. W uzyskaniu finalnie wysokiego plonu z m2 ogromne znaczenie ma odpowiednie żywienie ogórka.

Zobacz więcej >

Jak stosować ADOB® Bor

Kolejność dodawania preparatów do opryskiwacza:
1. Woda
2. Nawóz obniżający pH
3. Wodny roztwór ŚOR
4. Wodny roztwór ADOB® Bor
5. Woda – uzupełnienie do 200 l lub więcej

I kilka zasad, o których trzeba zawsze pamiętać:

Zobacz więcej >

Przybywa sałat w tunelach

Sałata jest powszechnie uprawiana w Polsce ze względu na wysoką, rosnącą w ostatnich latach konsumpcję. W mnożarkach indywidualnych ogrodników a także w specjalistycznych gospodarstwach rozsadowych aktualnie sporo powierzchni zajmują rośliny sałaty, ale warzywo to produkowane jest w całym sezonie wegetacyjnym. Produkcja tego gatunku jest głównie prowadzona na polu i w dużym stopniu powodzenie w uprawie uzależnione jest od stanowiska, doboru odmiany, od zasobności gleby w składniki pokarmowe (jej system korzeniowy pobiera składniki z około 15 cm warstwy gleby – warto o tym pamiętać przygotowując stanowisko do uprawy); od presji chorób i możliwości ochrony.

Zobacz więcej >

Czy nawozy borowe podnoszą pH cieczy roboczej?

Odpowiedź nie jest taka prosta. Przyjrzyjmy się temu zagadnieniu bliżej, dokonując podziału wskazanych nawozów, a co za tym idzie – ich wpływowi na pH cieczy roboczej.

Zobacz więcej >

Kapusta nawożona wg ADOB® przechowuje się idealnie

W minionym tygodniu byliśmy na ocenie przechowalniczej kapust magazynowanych w gospodarstwie Pana Artura w miejscowości Kuchary koło Kalisza. Producent przechowuje główki w chłodni w skrzyniopaletach. Nasza ocena nie wykazała żadnych objawów chorobowych zarówno na kapuście głowiastej  białej, jak i czerwonej.

Zobacz więcej >