Kukurydza rozpoczyna wiechować, brakuje jej wody

W wielu regionach kraju rozwój kukurydzy nie przebiega wzorcowo, głównie za sprawą deficytów opadów. Najbliższe tygodnie będą w tym zakresie decydujące. Brak wody w okresie na 2 tygodnie przed wiechowaniem i  w czasie wiechowania ma ogromny wpływ na późniejsze wyniki produkcyjne. Niestety na wielu plantacjach widoczny jest już wyraźny deficyt opadów.

Zobacz więcej >

Zbiór jęczmienia ozimego nabiera rozpędu

Upały i słoneczna pogoda przyspieszyły zbiór jęczmienia ozimego. Pierwsze kombajny pojawiły się na polach jęczmienia ozimego nawet w połowie czerwca w niektórych regionach Wielkopolski czy Dolnego Śląska oraz Opolszczyzny, szczególnie na słabszych stanowiskach, gdzie wystąpiły znaczne niedobory wody i wysokie temperatury. Dzisiaj małe żniwa nabierają pędu także na Mazowszu, Kujawach, Podlasiu czy woj. zachodniopomorskim.

Zobacz więcej >

Biologiczne zwalczanie omacnicy

Mimo upływu lat, omacnica prosowianka nadal jest jednym z najważniejszych szkodników kukurydzy i to nie tylko na południu kraju, ale występuje praktycznie już we wszystkich regionach. W drugiej połowie czerwca rozpoczął się nalot jej motyli omacnicy prosowianki. Jedną z metod walki z omacnicą jest tzw. metoda biologiczna, która polega na stosowaniu malutkiego owada – błonkówki – kruszynka, który jest jej naturalnym wrogiem.

Zobacz więcej >

Składniki na dużą główkę cebuli

Cebula w Polsce aktualnie jest bardzo zróżnicowana w rozwoju. Są plantacje bardzo dobre, ale i takie gdzie rośliny odbiegają znacznie od oczekiwań producentów; pogoda – zimna wiosna a następnie brak opadów – zrobiła swoje. Generalnie od końca czerwca mamy skracającą się długość dnia i sygnał dla roślin o rozwoju części tworzących główkę. Po upływie 14-15 tygodni od siewu zaczynają one wykształcać cebule, grubieje podstawa liści i osiągają one maksymalny wzrost. Obserwujemy już zgrubienia o 30, 40 oraz 50% średnicy, którą powinny mieć w czasie zbioru (to fazy BBCH 43, 44 i 45).

Zobacz więcej >

Ziemniak – czas ochrony i dokarmiania

Ziemniak jadalny jest w fazie kwitnienia oraz zawiązywania bulw. W tym czasie rośliny potrzebują dostępu do wody oraz składników pokarmowych. Na wielu plantacjach nienawadnianych niestety wody jest za mało do realizacji potencjału plonowania. Tam gdzie wody brakuje, mogą się także pojawiać objawy niedoborów makro i mikroelementów. Jednocześnie ziemniak jest w okresie ochrony przed najważniejszymi chorobami ziemniaka jakimi są zaraza ziemniaczana oraz alternarioza. Największy sens ochrony polega na tym, aby nie dopuścić do rozwoju tych groźnych patogenów.

Zobacz więcej >

Chwościk może zaatakować wcześniej

Pogoda w ostatnich dniach sprzyja rozwojowi chwościka burakowego – ciepła pogoda i opady deszczu. Poprzednie sezony pokazują, że walkę z tą chorobą należy zacząć zanim zaobserwujemy pojawienie się symptomów na roślinach. Przełom czerwca i lipca to moment rozpoczęcia intensywnego monitoringu plantacji pod kątem wystąpienia chwościka. Grzyb najintensywniej rozwija się przy wysokiej wilgotności względnej powietrza (90–100%), po opadach deszczu i temperaturze powyżej 25°C w ciągu dnia oraz powyżej 15°C w nocy. Cykl rozwojowy sprawcy chwościka burakowego trwa od 3 do 4 tygodni.

Zobacz więcej >