Znamy produkcję warzyw w 2023 r.

Główny Urząd Statystyczny podał wynikowy szacunek produkcji warzyw w 2023 r.. W najnowszym opracowaniu wskazuje, że łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) wyniosła ponad 3,8 mln t, tj. poziom niespełna 3% niższy w porównaniu z rokiem ubiegłym. Zbiory kapusty wg analityków wyniosły ok. 632 tys. t, czyli 2% mniej niż w 2022 r. Produkcję kalafiorów oszacowano na przeszło 128 tys. t, tj. o 3% mniej niż przed rokiem.

Zobacz więcej >

Na dobre przetrwanie zimy przez cebulę

W tym roku dużym zainteresowaniem cieszy się uprawa cebuli zimującej. Posiano kilka tysięcy hektarów a ile zostanie na wiosnę zobaczymy. Zdolność do przetrwania zimy, zwana zimotrwałością, jest cechą kompleksową zależną od tolerancji roślin na cały szereg niekorzystnych czynników środowiskowych, występujących w okresie zimowym w warunkach polowych.

Zobacz więcej >

Cebulę „meczą” choroby i szkodniki

W produkcji cebuli z wiosennego siewu nasion wprost do gruntu mamy aktualnie fazę rozwojową roślin określaną, jako intensywne tworzenie główek. Niestety w wielu rejonach Polski, ale także poza granicami naszego kraju roślinom doskwiera niedobór wody, co mocno, niekorzystnie rzutuje na budowanie plonu. Wysokie temperatury powietrza oraz brak opadów deszczu, to jednak dobre warunki do namnażania niektórych szkodników

Zobacz więcej >

Składniki na dużą główkę cebuli

Cebula w Polsce aktualnie jest bardzo zróżnicowana w rozwoju. Są plantacje bardzo dobre, ale i takie gdzie rośliny odbiegają znacznie od oczekiwań producentów; pogoda – zimna wiosna a następnie brak opadów – zrobiła swoje. Generalnie od końca czerwca mamy skracającą się długość dnia i sygnał dla roślin o rozwoju części tworzących główkę. Po upływie 14-15 tygodni od siewu zaczynają one wykształcać cebule, grubieje podstawa liści i osiągają one maksymalny wzrost. Obserwujemy już zgrubienia o 30, 40 oraz 50% średnicy, którą powinny mieć w czasie zbioru (to fazy BBCH 43, 44 i 45).

Zobacz więcej >

Cebula potrzebuje teraz azotu

Istotną fazą rozwoju cebuli jest okres, kiedy rośliny mają ok. 4 liści. W tym roku z racji opóźnienia zasiewów, zimnej wiosny czy stresów herbicydowych rośliny są właśnie w tej fazie wzrostu. A to czas, kiedy zaleca się szczególne zwrócenie uwagi na azot. Azot jest niezbędnym elementarnym składnikiem wielu związków organicznych (aminokwasy, białko, kwas nukleinowe).

Zobacz więcej >

Zimówki rosną i potrzebują potasu

Cebule zimujące zaczynają tworzyć cebule. W fazie BBCH 41-42 grubieje podstawa liści i osiągają one maksymalny wzrost. 30, 40 oraz 50% średnicy, którą powinny mieć w czasie zbioru, cebule osiągają odpowiednio w fazach BBCH 43, 44 i 45. W tym okresie rośliny bardzo dobrze reagują na dokarmianie m.in. potasem, wapniem, żelazem czy manganem. Warto pamiętać, że potas jest dominującym kationem w roślinie. Jest niezbędny w oddychaniu i metabolizmie węglowodanów.

Zobacz więcej >