Marchew się rozkręca

Po długim okresie z niedoborem wody, burzami piaskowymi przyszły opady deszczu a w raz z nimi podniosła się temperatura powietrza i gleby – ta jeszcze na początku tego tygodnia była na bardzo niskim poziomie – nawet w okolicy 0 stopni na głębokości 15 cm, co hamowało zakładanie plantacji wielu gatunków warzyw i wschody wysianych wcześniej nasion. Korzystniejsze warunki były oczywiście pod wszelkiego typu osłonami – wysokimi czy niskimi tunelami oraz pod przykryciem z agrowłókniny czy folii perforowanej.

Zobacz więcej >

Uwaga bawełnica topolowo-marchwiana grasuje na korzeniach

Ocena kondycji marchwi w minionym tygodniu pokazał nasilenie występowania bawełnicy topolowo-marchwianej w różnych częściach kraju. To powszechnie występujący szkodnik na plantacjach tego gatunku. Niestety żeruje pod ziemią, na korzeniach, przez co często umyka uwadze.

Zobacz więcej >

Mączniak prawdziwy szaleje na polach z marchwią i pietruszką

Po intensywnych opadach deszczu, jakie niedawno wystąpiły w wielu rejonach Polski i ostatnio bardzo słonecznych dniach na plantacjach marchwi i pietruszki mamy spore nasilenie mączniaka prawdziwego baldaszkowatych. Sprawcą choroby jest grzyb Erysiphe heraclei.

Zobacz więcej >

Składniki ważne dla marchwi budującej korzeń

Zbiory wczesnej marchwi w pełni, ale na polach kilkanaście tysięcy hektarów tego warzywa z przeznaczeniem dla przetwórstwa i do przechowywania. Te rośliny marchwi wchodzą aktualnie w fazę intensywnego tworzenia korzeni, dlatego warto zwrócić uwagę na ich odpowiednie odżywienie.

Zobacz więcej >

W marchwi ostrożnie z azotem na starcie

Pogoda wymusza na producentach warzyw wykorzystanie każdego okienka pogodowego na przygotowanie gleby i założenie plantacji wczesnych warzyw korzeniowych. W wielu rejonach temperatura, ale i wilgotność gleby nie są zadowalające. Terminy agrotechniczne „uciekają”. Dobrej jakości korzeni można oczekiwać na polu, gdzie wykonana była orka na pełną głębokość, czyli 25-30 cm.

Zobacz więcej >