Potas. Klucz do deficytu wody i wybarwiania

Niewystarczająca podaż składników odżywczych jest jedną z najważniejszych przyczyn wśród różnych czynników odpowiedzialnych za niską wydajność upraw a także za niedostateczną jakość plonu. Znaczenie potasu w żywieniu roślin i produkcji roślinnej – w tym warzyw – jest dobrze rozpoznane i opisywane przez wielu pracowników naukowych. Dlaczego o tym dziś wspominamy? Fala upałów z jaką mieliśmy do czynienia w minionych tygodniach pokazała, że potas działa jako kluczowy składnik odżywczy wzmacniający rośliny warzywne w takich sytuacjach – a w tym sezonie pewnie jeszcze może być wiele takich niekorzystnych okresów.

Zobacz więcej >

Pierwsze papryki już w tunelach

W bieżącym tygodniu w zagłębiach paprykowych rozpoczęto nasadzenia rozsady na miejsce stałe. Warzywo to ma duże wymagania glebowe, większe jak pomidor, dlatego pod jego uprawę przeznacza się stanowiska żyzne, zasobne w próchnicę, szybko nagrzewające się. Producenci papryki wiedzą, że gleba musi być w dobrej kulturze, aby „wyciągnąć” odpowiedni plon. Przypomnimy, że odpowiednie pH gleby dla papryki wynosi 6,7-7,2. Ważnym makroskładnikiem na starcie jest fosfor.

Zobacz więcej >

Dokarmiasz paprykę dolistnie? Masz mniej suchej zgnilizny na owocach!

Sezon zbioru owoców papryki jest w pełni. Niestety ceny „dołują”, a przy tym handlowcy przebierają w owocach i wybierają w pierwszej kolejności tylko klasę ekstra. Wiadomo, że zmienne warunki pogodowe niekorzystnie wpływają na utrzymanie jakości plonu. Papryka jest dość wymagająca a zarazem wrażliwa na nieodpowiednie odżywienie wapniem. Pokazuje to na owocach suchą zgnilizną wierzchołków owoców.

Zobacz więcej >