Przybywa sałat w tunelach

Sałata jest powszechnie uprawiana w Polsce ze względu na wysoką, rosnącą w ostatnich latach konsumpcję. W mnożarkach indywidualnych ogrodników a także w specjalistycznych gospodarstwach rozsadowych aktualnie sporo powierzchni zajmują rośliny sałaty, ale warzywo to produkowane jest w całym sezonie wegetacyjnym. Produkcja tego gatunku jest głównie prowadzona na polu i w dużym stopniu powodzenie w uprawie uzależnione jest od stanowiska, doboru odmiany, od zasobności gleby w składniki pokarmowe (jej system korzeniowy pobiera składniki z około 15 cm warstwy gleby – warto o tym pamiętać przygotowując stanowisko do uprawy); od presji chorób i możliwości ochrony.

Zobacz więcej >

Na polach sałaty, kalafiora czy kapusty pekińskiej widać problem z pobieraniem wapnia 

Wapń, to jeden z bardzo ważnych makroskładników w budowaniu wielkości i jakości plonu warzyw. Niestety często obserwujemy niedobory tego składnika i związane z tym choroby fizjologiczne warzyw, ponieważ jest kilka czynników utrudniających jego pobieranie i przemieszczanie w roślinie.

Zobacz więcej >

Zaczął się sezon sadzenia sałaty

Pan Mirek z Wielkopolski pierwsze nasadzenia sałaty lodowej (krucha) wykonał już 16 marca. Posadzone zostały odmiany polecane na wczesne nasadzenia  w rozstawie 30 x 35 cm. Natomiast w 3 dekadzie marca posadzona została sałata rzymska mini w rozstawie 20 x 20 cm. Rozsadę wyprodukowały specjalistyczne firmy rozsadowe z Polski i Niemiec. Sałatę po posadzeniu we wczesnych terminach zaleca się przykrywać agrowłókniną, dzięki czemu bez większych uszkodzeń może przetrwać przymrozki.

Zobacz więcej >