Uwaga na tantnisia krzyżowiaczka

Plantacjom warzyw kapustnych zagraża wiele szkodników, ale w ostatnich latach bardzo dokuczliwy jest tantniś krzyżowiaczek. Szkody powodują gąsienice, które minują liście a następnie zjadają miękisz. Charakterystycznym objawem uszkodzeń roślin przez tego właśnie szkodnika są „okienka” na liściach. Jak wygląda gąsienica tantnisia?

Zobacz więcej >

Uwaga na mączniaka w cebuli 

Warunki pogodowe w bieżącym tygodniu oraz prognozy na najbliższe dni wskazują, że Peronospora destructor – sprawca mączniaka rzekomego może się mocno uaktywnić. Już na niektórych polach widać pierwsze objawy jego działalności. Zagrożenie chorobą w głównej mierze zależy od obecności czynnika infekcyjnego.

Zobacz więcej >

Fasola bardzo lubi mikroskładniki

Tegoroczny sezon w uprawie fasoli jest dość kłopotliwy m.in. za sprawą trudnych, na początku okresu wegetacji, warunków klimatyczno-glebowych z jakimi przyszło się zmierzyć kiełkującym nasionom a ponadto za sprawą dużej presji śmietki – glebowej czy kiełkówki. W efekcie żerowania szkodników na polach widoczne są placowe miejsca pozbawione fasoli.

Zobacz więcej >

ADOB® Profit 18-18-18 + mikro OiW na „wymęczone” opadami i wiatrem warzywa

W ostatnich dniach wiele plantacji warzyw w różnych rejonach naszego kraju zostało podtopionych lub zalanych a także uszkodzonych przez grad. Problemy z zalanymi uprawami cebuli oraz innych warzyw dotykają podstawowych funkcji życiowych roślin, gdyż korzenie bez dostępu tlenu nie mogą spełniać swych podstawowych zadań.

Zobacz więcej >

Brokuły poczuły ciepło. Lubią azot i bor.

Istnieje kilka czynników, które przyczyniają się do jakości produkowanych róż brokułu. W ostatnim tygodniu znacznie wzrosła temperatura powietrza, co przyspieszyło tempo rozwoju roślin na plantacjach. Na wielu polach z tym warzywem aktualnie stosuje się pogłówne nawożenie azotem. Poziom plonowania brokułu jest pod bardzo dużym wpływem nawożenia tym składnikiem.

Zobacz więcej >

Uwaga śmietka kapuściana atakuje

Lustracja pól z warzywami kapustnymi (tych bez okryć z agrowłókniny) wskazuje na znaczną aktywność śmietki kapuścianej. Na polach często po jednej dobie w pułapkach zapachowych odławia się kilkanaście owadów. Przypominamy, że śmietka kapuściana jest to szkodnik warzyw z rodziny kapustowatych.

Zobacz więcej >