Sezon rzodkiewkowy się rozkręca

Jednym z pierwszych warzyw wczesnych jest rzodkiewka. Na rynku pojawiły się już pierwsze rzodkiewki z upraw gruntowych. Tak z upraw w polu, ale okrywanych agrowłókniną. Pomimo niskich temperatur powietrza i gleby w nocy – na poziomie zaledwie kilku stopni Celsjusza, niektórzy producenci rozpoczęli zbiór tego warzywa z bardzo wczesnych terminów siewu (w marcu).

Zobacz więcej >

W marchwi ostrożnie z azotem na starcie

Pogoda wymusza na producentach warzyw wykorzystanie każdego okienka pogodowego na przygotowanie gleby i założenie plantacji wczesnych warzyw korzeniowych. W wielu rejonach temperatura, ale i wilgotność gleby nie są zadowalające. Terminy agrotechniczne „uciekają”. Dobrej jakości korzeni można oczekiwać na polu, gdzie wykonana była orka na pełną głębokość, czyli 25-30 cm.

Zobacz więcej >

Rozsadę selera warto dokarmiać

Pomimo dość chłodnej, jak na razie, wiosny w wielu obiektach producentów warzyw przygotowuje się rozsady. Aktualnie w gospodarstwach trwa m.in. produkcja rozsady selera korzeniowego. A podkreślić należy, że jest to jedyny gatunek z korzeniowych uprawiany tylko z rozsady. Chcąc uzyskać wysokiej jakości rozsadę za priorytet należy przyjąć dbałość o jej zdrowotność.

Zobacz więcej >

Zaczął się sezon sadzenia sałaty

Pan Mirek z Wielkopolski pierwsze nasadzenia sałaty lodowej (krucha) wykonał już 16 marca. Posadzone zostały odmiany polecane na wczesne nasadzenia  w rozstawie 30 x 35 cm. Natomiast w 3 dekadzie marca posadzona została sałata rzymska mini w rozstawie 20 x 20 cm. Rozsadę wyprodukowały specjalistyczne firmy rozsadowe z Polski i Niemiec. Sałatę po posadzeniu we wczesnych terminach zaleca się przykrywać agrowłókniną, dzięki czemu bez większych uszkodzeń może przetrwać przymrozki.

Zobacz więcej >

Nadeszła wiosna

Długo wyczekiwana wiosna nadeszła a wraz z nią poprawiły się warunki pogodowe. W produkcji warzyw polowych widać wzmożony ruch. Na glebach przewiewnych podjęto już prace polowe. Przygotowując stanowisko pod uprawę warzyw warto zwrócić dużą uwagę na nawożenie. Według Nowosielskiego ma ono ogromny wpływ na kształtowanie plonu roślin polowych.

Zobacz więcej >

Cebula ozima

Produkcja cebuli ozimej, to bardzo ryzykowna uprawa. W bieżącym sezonie wielu producentów odetchnęło z ulga, ponieważ okazuje się, że rośliny nawet w rejonach, gdzie nie było okrywy śnieżnej przetrwały. Lustracja pól w tym tygodniu pokazuje, że korzenie już się rozwijają, natomiast część nadziemna czeka na wyższe temperatury powietrza. Co będzie dalej zobaczymy. Na wielu polach już zastosowano pierwsze dawki nawozów. Warto pamiętać, że w początkowym okresie wzrostu i rozwoju bardzo ważne jest zapewnienie cebuli odpowiedniej ilości fosforu.

Zobacz więcej >