Sezon rzodkiewkowy się rozkręca

Jednym z pierwszych warzyw wczesnych jest rzodkiewka. Na rynku pojawiły się już pierwsze rzodkiewki z upraw gruntowych. Tak z upraw w polu, ale okrywanych agrowłókniną. Pomimo niskich temperatur powietrza i gleby w nocy – na poziomie zaledwie kilku stopni Celsjusza, niektórzy producenci rozpoczęli zbiór tego warzywa z bardzo wczesnych terminów siewu (w marcu).

Zobacz więcej >

Rzepak pąkuje, pojawia się już słodyszek

Chłodny kwiecień powoduje, że wegetacja nie przyspiesza, jednak powoli rośliny przechodzą przez kolejne fazy rozwojowe. Obecnie rzepak jest w fazie zwartego zielonego pąka, co oznacza że jest najbardziej narażony na atak słodyszka rzepakowego. W ostatnich dniach w ciągu dnia zdarzało się, że temperatury przekraczały 15 st. C, było też słonecznie. Takie warunki pobudziły do aktywności słodyszka, który rozpoczął naloty na rzepak ozimy (zwłaszcza w rejonach południowych).

Zobacz więcej >

Pogoda wstrzymuje siewy kukurydzy

W zeszłym roku siewy kukurydzy przebiegały przy znacznym deficycie wody w glebie. Marzec nie uzupełnił rezerw wody, a na początku kwietnia w większości regionów kraju nie padało, co pogłębiło jeszcze deficyt wody w glebie. W tym roku sytuacja pod tym względem jest zdecydowanie lepsza, aczkolwiek uprawiając glebę i przygotowując pole do siewu warto oszczędzać każdą jej kroplę, np. przez zastosowanie brony lub włóki, aby przerwać parowanie wody.

Zobacz więcej >

Fertygacja truskawki polowej

Po okresie dużego ochłodzenia wegetacja truskawek w uprawie polowej jest opóźniona około 10 dni względem ubiegłego roku. Chłody powodowały, że gleba miała zbyt niską temperaturę, aby składniki pokarmowe były z niej pobierane. Większość składników pobierana jest od temperatury gleby 8-10°C. Najsłabiej na przedwiośniu pobierany jest fosfor, bo dopiero od temperatury gleby 12°C.

Zobacz więcej >

Chłodna wiosna, rośliny potrzebują wsparcia

Dotychczasowa wiosenna pogoda nie rozpieszcza. Na placach jednej ręki można policzyć dni z temperaturą powyżej 15°C. Chłodne noce ograniczają bujny rozwój zarówno upraw ozimych jak i zasianych już upraw jarych. Tymczasem fotoperiodu (czyli reakcji organizmu na zmiany długości dnia) się nie oszuka. To sygnał dla roślin do przechodzenia w kolejne fazy rozwojowe.

Zobacz więcej >

Nawożenie dolistne jabłoni

Jabłonie rozpoczęły wegetację, jednak najbliższe dni przyniosą ochłodzenie i opady. Należy wykonać pierwszy zabieg nawożenia dolistnego, jak tylko pojawi się okno pogodowe. W tym okresie warto dostarczyć roślinie składniki, które zwiększą jej wytrzymałość na przymrozki, czyli przede wszystkim: bor, cynk i potas.

Zobacz więcej >