Zapraszamy na Targi Sadownictwa i Warzywnictwa 2023 w Kielcach!

Zapraszamy na Targi Sadownictwa i Warzywnictwa 2023 w Kielcach!
W dniach 18-19 stycznia nasi przedstawiciele będą czekać na Was na stoisku D80 przy sali 3, chętni by udzielić porad związanych z nawożeniem upraw sadowniczych i warzywniczych wraz z zastosowaniem naszych produktów.

Zobacz więcej >

Ciepło rozhartowało i obudziło choroby

Temperatury w ciągu dnia sięgające prawie 20 st. C, dodatnie temperatury nocą i wysoka wilgotność, w grudniu i na początku stycznia spowodowały, że rośliny ozime w wielu przypadkach uległy rozhartowaniu. To bardzo niebezpieczna sytuacja, zwłaszcza jeśli w najbliższym czasie pojawią się przymrozki.

Zobacz więcej >

Zaproszenie na szkolenie „Cebula bez tajemnic”

Hazera Poland, Adob i FMC serdecznie zapraszają na szkolenie z cyklu: „Cebula bez tajemnic”

Zobacz więcej >

Czy oziminy się rozhartowały?

Przełom grudnia i stycznia przyniósł w całym kraju wyjątkowo wysokie temperatury. W wielu regionach słupki rtęci sięgały nawet 17 – 18 ºC, a do tego panowała słoneczna pogoda.  Zanotowano także kilka wyjątkowo ciepłych nocy.  Oziminy od razu zareagowały na taki przebieg wydarzeń. Pola delikatnie się zazieleniły, na korzeniach, można było zaobserwować niewielkie białe przyrosty, świadczące o kontynuacji rozwoju.

Zobacz więcej >

ADOB dołączył do firmy Nouryon

Nouryon, światowy lider chemii specjalistycznej, zakończył proces przejęcia firmy ADOB, wiodącego dostawcy chelatowanych mikroelementów, nawozów dolistnych oraz innych nawozów specjalistycznych z siedzibą w Polsce.

Zobacz więcej >

Ścierniska kukurydziane zostały na polach, a w pędach omacnica

Późne zbiory kukurydzy, niestety pociągnęły za sobą konsekwencje w postaci trudności z wykonaniem ostatnich zabiegów agrotechnicznych na polach kukurydzy. Po zbiorze ziarna, wiele ściernisk zostało na zimę nienaruszonych. W takich ścierniskach a dokładnie w dolnych częściach pędów zimują gąsienice najgroźniejszego szkodnika kukurydzy czyli omacnicy prosowianki.

Zobacz więcej >