Miedź podkręci azot, podaj ją w fazie krzewienia

Polskie gleby są coraz bardziej ubogie w przyswajalną miedź. Wynika to z wielu przyczyn. Jedną z nich jest fakt, że coraz rzadziej na pola wywozimy obornik, naturalne źródło miedzi. Drugim powodem jest wzrost plonów, a więc sukcesywne wynoszenie z pola większej ilości składników pokarmowych. Na niedobór szczególnie wrażliwe są zboża.

Zobacz więcej >

Konkurs Basfoliar® 2.0 36 Extra właśnie wystartował! Pokaż siłę Monstera i zgarnij nawóz Basfoliar® 2.0 36 Extra i konsolę PlayStation 5!

Zobacz video i weź udział w konkursie. Do wygrania 300, 200 lub 100 litrów nawozu Basfoliar 2.0 36 Extra oraz konsole PlayStation 5 z grą Monster Truck Championship! Konkurs trwa do 15 maja 2021.

Aby wziąć udział w konkursie, wystarczy, że na stronie konkursowej dodasz zdjęcie Monstera, czyli dowolnej maszyny rolniczej (np. ciągnika, agregatu uprawowego, pługa, opryskiwacza, kosiarki, podnośnika czołowego itp.) w akcji, podczas pracy na polu lub w gospodarstwie. Jury konkursowe wybierze 3 najciekawsze i najbardziej kreatywne zdjęcia.

Zobacz więcej >

Idealne warunki dla rozwoju suchej zgnilizny kapustnych

Wysoka wilgotność powietrza, długi okres zwilżenia liści wodą oraz umiarkowana temperatura to idealne warunki dla rozwoju chorób grzybowych. Szczególnie zalecamy lustrację plantacji rzepaku ozimego pod kątem występowania suchej zgnilizny kapustnych, popularnie nazywaną Phomą. Na liściach są już obecne pierwsze objawy tej choroby.

Zobacz więcej >

W rzepaku pora na mikroelementy i regulację

Dotyczy to jednak tylko tych dobrze rozwiniętych (4–5 liści właściwych) i wyrównanych plantacji rzepaku, których w tym roku nie brakuje. Z drugiej strony są też pola, gdzie rzepak jest dopiero w fazie wschodów. Pamiętajmy, że aby rzepak wykształcił jesienią silne i zdrowe rośliny o głębokim systemie korzeniowym potrzebuje nie tylko NPK, ale także Mg, S i mikroskładników, jak: bor, mangan, molibden, miedź, które odgrywają bardzo ważną rolę w kształtowaniu odporności rzepaku na mróz i polepszeniu zimotrwałości.

Zobacz więcej >

Trwają siewy zbóż

W większość regionów kraju trwają siewy zbóż. Wkrótce je ukończyć powinni rolnicy z północno wschodnich regionów, najwięcej czasu na to mają rolnicy z południa, gdzie wegetacja trwa najdłużej. Reżimu co do terminu siewu przestrzegać muszą przede wszystkim producenci jęczmienia ozimego oraz żyta ozimego. Opóźnionego siewu nie lubi także pszenżyto. Jedynie pszenicę można posiać w terminie opóźnionym, ze względu na to, że gatunek ten może dokrzewiać się także wiosną. Pamiętać jednak należy, że błędem jest opóźnianie siewu bez wyraźnej przyczyny.

Zobacz więcej >

Trwają siewy rzepaku

W wielu regionach kraju trwają siewy rzepaku. Śpieszyć się muszą zwłaszcza rolnicy z północnych regionów kraju, gdzie żniwa dopiero co udało się ukończyć, a terminy optymalne dla siewu rzepaku szybko uciekają. W niektórych regionach martwi fakt, że gleba jest już przesuszona, co rodzi obawę o dobre wschody roślin. W takich warunkach bardzo dobre efekty uzyskuje się jeśli do nawożenia przedsiewnego stosuje się nawozy płynne, które dzięki takiej formie są mniej uzależnione o stopnia wilgotności gleby.

Zobacz więcej >