Kolorowy rzepak to objawy licznych niedoborów

Pogoda zmieniła się i ochłodzenie wpłynie na stan i pokrój roślin rzepaku. Obecne temperatury i przymrozki przede wszystkim przyhamują rozpędzoną wegetację i tym samym ograniczą często zbyt już wybujały wzrost i rozwój rzepaku a także wpłyną na mniejszą aktywność szkodników. Rozpoczyna się także proces hartowania roślin.

Zobacz więcej >

Ostatni dzwonek na mikroelementy

Wyjątkowo ciepły październik i początek listopada, sprzyjają wegetacji roślin. Wcześnie wysiane zboża, zwłaszcza jęczmień, są w fazie krzewienia, a pogoda sprzyja ich wegetacji. Rzepaki również cały czas wegetują – w wielu regionach kraju ciepły i wilgotny październik zdecydowanie poprawił ich kondycję.

Zobacz więcej >

Ciepło a zbiór marchwi

Marchew, to warzywo o bardzo dużym znaczeniu gospodarczym. Jej produkcja w Polsce prowadzona jest na aż ok. 22 tys. hektarów. Największy areał pod uprawę pomarańczowych korzeni przeznacza się w 7 województwach: mazowieckim, kujawsko-pomorskim, lubelskim, łódzkim, wielkopolskim, świętokrzyskim oraz w Małopolsce.

Zobacz więcej >

Plamistość siatkowa i mszyce na jęczmieniu!

Ciepła pogoda (średnia dobowa temperatura zdecydowanie powyżej 10 stopni) i wysoka wilgotność powietrza, a przy tym długi czas zwilżenia liści, stworzyły idealne warunki do rozwoju grzybów chorobotwórczych. Na najwcześniej sianym jęczmieniu ozimym pojawiła się już plamistość siatkowa.

Zobacz więcej >

Idealny moment na odchwaszczanie zbóż

Zboża ozime najlepiej odchwaszczać jesienią w fazie rozwoju liści. W tym roku pogoda, a szczególnie w ostatnich dniach, pogoda wyjątkowa sprzyja na przeprowadzenie tego zabiegu

Zobacz więcej >

Zbiory kapusty pekińskiej bardzo zaawansowane

Kapusta pekińska na jesienne zbiory jest bardzo chętnie uprawianym gatunkiem w naszym kraju, m.in. ze względu na możliwość produkcji w poplonie np. po wczesnych ziemniakach. Tegoroczny sezon przysporzyły producentom wielu problemów, m.in. były bardzo duże wahania wilgotności gleby – z nawalnymi ulewami włącznie — czego „pekinka” nie lubi a ponadto temperatury powietrza były bardzo niekorzystne — wrzesień był bardzo zimny, co nie sprzyjało rozwojowi roślin

Zobacz więcej >