Mało słodki burak

Zbiory buraka cukrowego powoli dobiegają końca. Jeszcze zbierane są plantacje przeznaczone na późny zbiór i przechowalnictwo. To głównie efekt deszczowej pogody, która lokalnie przez pewien czas uniemożliwiła kopanie i zbiór korzeni. Sytuacja powoli powraca do normy i zbiory są kontynuowane. Najpóźniejsze odstawy korzeni przechowywane na pryzmie powinny być zabezpieczone agrowłókniną przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi.

Zobacz więcej >

Żniwa kukurydziane „odblokowane”

Nareszcie pogoda się ustabilizowała, co dało nadzieje na kontynuację długo już trwających żniw kukurydzianych. Zbierana jest już kukurydza położona na cięższych glebach oraz odmiany późniejsze, które w tym roku bardzo wolno dosychały. Niestety tegoroczna wilgotność zbieranego ziarna jest wysoka. Wynosi prawie w każdym przypadku powyżej 30 proc, często zdarzają się partie o 36-38 proc. wilgotności.

Zobacz więcej >

Choroby i szkodniki ciągle aktywne – monitorujcie plantacje!

Przekropna i ciepła pogoda to woda na młyn dla patogenów. Oprócz szkodników glebowych, jak rolnice, łokaś garbatek czy drutowce, które obserwujemy na wielu polach zbóż ozimych, cały czas aktywne są także mszyce czy skoczki, będące wektorami chorób wirusowych. Na wcześnie sianych polach jęczmienia i pszenic pojawia się także coraz więcej chorób grzybowych. Oprócz mączniaka prawdziwego zbóż i traw, którego jest zdecydowanie najwięcej, widać także rdzę jęczmienia, rdzę żółtą czy plamistość siatkową jęczmienia.

Zobacz więcej >

Przebarwione liście rzepaku – co mogą oznaczać?

Na plantacjach rzepaku pojawiły się przebarwienia. Zalecamy lustrację i zdiagnozowanie problemu. Mogą to być już pierwsze objawy niedoborów składników pokarmowych. Żółknące stare liście to najczęściej objaw niedoboru azotu. Fioletowe przebarwienia z kolei, to może być symptom deficytu fosforu (naturalne zjawisko w dobie obniżających się temperatur), a bardziej purpurowe – potasu.

Zobacz więcej >

Mączniak już panoszy się na jęczmieniu

Ocieplenie w ostatnich dniach i towarzysząca temu wilgotna pogoda to idealne warunki dla rozwoju mączniaka prawdziwego zbóż i traw. Niestety, poduchy tego patogena pojawiły się już na najwcześniej sianym zbożu, czyli na jęczmieniu ozimym, a także na wcześnie wysianych plantacjach pszenżyta. Oprócz mączniaka na jęczmieniu pojawia się także rdza jęczmienia.

Zobacz więcej >

Jak rozpoznać niedobór boru w rzepaku?

Na niektórych wcześnie wysianych i silnie rozwiniętych rzepakach pojawiły się pierwsze objawy niedoboru boru. Gdzie ich szukać? Przede wszystkim na korzeniu. Jeśli po jego rozcięciu zauważymy brązowawe przebarwienia tkanki, możemy przypuszczać, że to właśnie pierwsze objawy niedoboru tego składnika. Dlaczego bor jest taki ważny? Ułatwia on gromadzenie cukrów rozpuszczalnych – to jeden z ważniejszych procesów podczas hartowania na mróz – oraz siarki.

Zobacz więcej >