Opóźnione żniwa kukurydziane

W trzeciej dekadzie października zazwyczaj żniwa kukurydziane były już zaawansowane. W tym roku jest inaczej. Kukurydza z powodu opóźnień w rozwoju na przestrzeni wiosny oraz sukcesywnych opadów dojrzewa powoli. Ilość wody jaka spadła w październiku zaskoczyła nie jednego producenta rolnego. Obecnie w wielu miejscach profil glebowy jest tak nasiąknięty wodą, że nie ma możliwości by wjechać na pole ciężkim sprzętem.

Zobacz więcej >

Chwościk ukradł cukier?

Kampania cukrownicza trwa od połowy września. Po pierwszych dostawach buraków kopanych w pierwszej kolejności widać, że zawartość cukru – delikatnie mówiąc – nie zachwyca. Wręcz jest na dość rzadko spotykanym niskim poziomie, sięgającym nawet 12–13%.

Zobacz więcej >

Uwaga na mszyce w zbożach

Na młode zasiewy zbóż, głównie jęczmienia ozimego nalatują pierwsze mszyce. Zalecamy zatem lustrację uprawy pod kątem ich występowania. Zlustrować należy także plantacje pszenicy ozimej zwłaszcza tej wysianej w trzeciej dekadzie września. Należy pamiętać, że mszyce nie tylko wysysając soki roślinne osłabiają siewki.

Zobacz więcej >

Intensywne naloty śmietki i mszyc na rzepak!

W wielu regionach kraju obserwuje się przekroczone progi szkodliwości i zwiększone żerowanie śmietki kapuścianej. W żółtych naczyniach odławiają się jego bardzo duże ilości – próg ekonomicznej szkodliwości, tj. 1 muchówka w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni, został przekroczony w wielu regionach kraju.

Zobacz więcej >

W rzepaku pora na mikroelementy i regulację

Dotyczy to jednak tylko tych dobrze rozwiniętych (4–5 liści właściwych) i wyrównanych plantacji rzepaku, których w tym roku nie brakuje. Z drugiej strony są też pola, gdzie rzepak jest dopiero w fazie wschodów. Pamiętajmy, że aby rzepak wykształcił jesienią silne i zdrowe rośliny o głębokim systemie korzeniowym potrzebuje nie tylko NPK, ale także Mg, S i mikroskładników, jak: bor, mangan, molibden, miedź, które odgrywają bardzo ważną rolę w kształtowaniu odporności rzepaku na mróz i polepszeniu zimotrwałości.

Zobacz więcej >

Trwają siewy zbóż

W większość regionów kraju trwają siewy zbóż. Wkrótce je ukończyć powinni rolnicy z północno wschodnich regionów, najwięcej czasu na to mają rolnicy z południa, gdzie wegetacja trwa najdłużej. Reżimu co do terminu siewu przestrzegać muszą przede wszystkim producenci jęczmienia ozimego oraz żyta ozimego. Opóźnionego siewu nie lubi także pszenżyto. Jedynie pszenicę można posiać w terminie opóźnionym, ze względu na to, że gatunek ten może dokrzewiać się także wiosną. Pamiętać jednak należy, że błędem jest opóźnianie siewu bez wyraźnej przyczyny.

Zobacz więcej >