Ogórki, dynia w fazie tworzenia plonu

Bieżący tydzień upływa pod znakiem mniejszych lub większych opadów deszczu w wielu rejonach Polski. Wreszcie deszcz dotarł np. na Kujawy, Mazowsze, Wielkopolskę czy Ziemię łódzką. Z ulgą odetchnęło wielu producentów warzyw, zwłaszcza te osoby, które nie dysponują możliwością nawadniania roślin. Często produkcja warzyw dyniowatych, tj. ogórków czy dyni jest prowadzona bez nawadniania.

Zobacz więcej >

Dobry start rzepaku

Zboża znikają z pól, także nabrały tempa zbiory rzepaku. Pora pomyśleć i dobrze zaplanować stanowisko pod rzepak, oprócz zniszczenia zerwania ścierniska po zbiorze przedplonu, co pobudzi samosiewy i chwasty do kiełkowania, trzeba także zaplanować jesienne nawożenie.
Rzepak do wykształcenia jesienią silnych i zdrowych rośliny o głębokim systemie korzeniowym potrzebuje nie tylko azotu (N), fosforu (P) i potasu (K), ale także magnezu (Mg), siarki (S), której niedobory obserwowaliśmy tej wiosny na wielu plantacjach rzepaku.

Zobacz więcej >

Cebulę „meczą” choroby i szkodniki

W produkcji cebuli z wiosennego siewu nasion wprost do gruntu mamy aktualnie fazę rozwojową roślin określaną, jako intensywne tworzenie główek. Niestety w wielu rejonach Polski, ale także poza granicami naszego kraju roślinom doskwiera niedobór wody, co mocno, niekorzystnie rzutuje na budowanie plonu. Wysokie temperatury powietrza oraz brak opadów deszczu, to jednak dobre warunki do namnażania niektórych szkodników

Zobacz więcej >

Składniki na dużą główkę cebuli

Cebula w Polsce aktualnie jest bardzo zróżnicowana w rozwoju. Są plantacje bardzo dobre, ale i takie gdzie rośliny odbiegają znacznie od oczekiwań producentów; pogoda – zimna wiosna a następnie brak opadów – zrobiła swoje. Generalnie od końca czerwca mamy skracającą się długość dnia i sygnał dla roślin o rozwoju części tworzących główkę. Po upływie 14-15 tygodni od siewu zaczynają one wykształcać cebule, grubieje podstawa liści i osiągają one maksymalny wzrost. Obserwujemy już zgrubienia o 30, 40 oraz 50% średnicy, którą powinny mieć w czasie zbioru (to fazy BBCH 43, 44 i 45).

Zobacz więcej >

Ziemniak – czas ochrony i dokarmiania

Ziemniak jadalny jest w fazie kwitnienia oraz zawiązywania bulw. W tym czasie rośliny potrzebują dostępu do wody oraz składników pokarmowych. Na wielu plantacjach nienawadnianych niestety wody jest za mało do realizacji potencjału plonowania. Tam gdzie wody brakuje, mogą się także pojawiać objawy niedoborów makro i mikroelementów. Jednocześnie ziemniak jest w okresie ochrony przed najważniejszymi chorobami ziemniaka jakimi są zaraza ziemniaczana oraz alternarioza. Największy sens ochrony polega na tym, aby nie dopuścić do rozwoju tych groźnych patogenów.

Zobacz więcej >

Mszyce w warzywach

Słoneczna pogoda z temperaturą powietrza ok. 20 stopni Celsjusza, jaką mieliśmy w ostatnich dniach w większości rejonów naszego kraju bardzo mocno uaktywniła szkodniki warzyw. Szczególnie często doradcy firmy ADOB® lustrując plantacje widzą problem presji mszyc. Warto pamiętać, że są one szkodnikami wielożernymi, często w literaturze fachowej określanej jako polifag. Mszyce osłabiają rośliny po przez wysysanie soków ze wszystkich organów nadziemnych. Można je spotkać na liściach, kwiatach i owocach. Preferują jednak wierzchołki roślin i młode liście, zwłaszcza po ich spodniej stronie.

Zobacz więcej >