Cebula bez tajemnic

Zapraszamy do udziału w szkoleniu “Cebula bez tajemnic”, które odbędzie się 10 stycznia od godz. 12:00  w Centrum Rekreacyjno-Hotelowym Bagatelka w Miłosławiu.

Zobacz więcej >

Znamy produkcję warzyw w 2023 r.

Główny Urząd Statystyczny podał wynikowy szacunek produkcji warzyw w 2023 r.. W najnowszym opracowaniu wskazuje, że łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) wyniosła ponad 3,8 mln t, tj. poziom niespełna 3% niższy w porównaniu z rokiem ubiegłym. Zbiory kapusty wg analityków wyniosły ok. 632 tys. t, czyli 2% mniej niż w 2022 r. Produkcję kalafiorów oszacowano na przeszło 128 tys. t, tj. o 3% mniej niż przed rokiem.

Zobacz więcej >

Papryka przedsezonowo. Zaburzenia fizjologiczne roślin pod osłonami i w polu

Paprykowy sezon za nami, choć w tym roku trwał wyjątkowo długo, bo owoce oferowano jeszcze w listopadzie. Tegoroczna produkcja pozwoliła wypracować zysk, ale nie była łatwa. Zima to czas kiedy można przeanalizować warunki pogodowe i technologię uprawy. Dziś skoncentrujemy się na kilku objawach zaburzeń w rozwoju papryki, przyczynach oraz możliwościach przeciwdziałania im. W 2023 roku […]

Zobacz więcej >

Zmiany na rynku warzyw korzeniowych

Zima, od której odzwyczailiśmy się w listopadzie oraz w grudniu a wcześniej upał we wrześniu i obfite opady w październiku wpływają mocno na rynek warzyw korzeniowych w naszym kraju. Ale nie tylko. W Europie zachodniej, także te trudne warunki sprawiły ogromne trudności producentom warzyw, w tym ziemniaków.

Zobacz więcej >

Trudne zakończenie sezonu warzywnego

Każdy sezon w produkcji warzyw zaskakuje; takie jest co prawda gospodarowanie pod przysłowiową chmurką. Ale że aż tak kłopotliwy będzie tegoroczny rok chyba nie spodziewał się nikt z nas. Przyniósł bowiem z sobą bardzo dużo czynników negatywnie wpływających na rozwój roślin. Patrząc tylko na ostatnie miesiące i na temperaturę powietrza widać, jak odbiegała ona od normy.

Zobacz więcej >

Na dobre przetrwanie zimy przez cebulę

W tym roku dużym zainteresowaniem cieszy się uprawa cebuli zimującej. Posiano kilka tysięcy hektarów a ile zostanie na wiosnę zobaczymy. Zdolność do przetrwania zimy, zwana zimotrwałością, jest cechą kompleksową zależną od tolerancji roślin na cały szereg niekorzystnych czynników środowiskowych, występujących w okresie zimowym w warunkach polowych.

Zobacz więcej >