Pierwsze pola gotowe pod buraki

Zazwyczaj na wiosnę brakuje wody w glebie, w tym roku jest zdecydowanie inaczej. Wody jest wręcz w nadmiarze. Uniemożliwiło to w wielu regionach wjazd w pole i przygotowanie gleby do siewu buraków cukrowych, a także sam siew. Wprawdzie są rejony, gdzie udało się przygotować pole do siewu i wysiać nawozy, ale tam, gdzie się to nie udało, dodatkowym ograniczeniem są zapowiadane deszcze i ochłodzenie w 3. dekadzie marca.

Zobacz więcej >

Pamiętajcie marchew nie jest wrażliwa na chlorki!

Przymrozki w ostatnich dniach oraz słoneczna pogoda poprawiły sytuację wilgotnościową gleb –uwilgotnienie wierzchniej warstwy znacznie się obniżyło; w wielu rejonach można wykonać uprawki agrotechniczne a nawet siew warzyw. I tak się dzieje. Niektórzy producenci rozpoczynają formowanie zagonów lub redlin pod uprawę marchwi wczesnej.

Zobacz więcej >

Rzepak gotowy na dokarmianie dolistne

W tym roku rzepak nie potrzebował odbudowywać rozety, bo ta przetrwała zimę bez większych uszkodzeń. Z każdym cieplejszym dniem rośliny przybierają na biomasie: produkują nowe liście, umacniają rozgałęzienia boczne i wynoszą coraz wyżej skryte jeszcze pomiędzy liśćmi pąki kwiatowe. To idealny czas na przeprowadzenie dokarmiania dolistnego. Wystarczy tylko unikać nocnych przymrozków i wyczekiwać dobrej pogody dla przeprowadzenia takich zabiegów.

Zobacz więcej >

Cebula zimująca potrzebuje azotu

Stan plantacji cebuli zimującej większość producentów ocenia dobrze bądź bardzo dobrze. Mrozy które wystąpiły na początku roku nie wpłynęły negatywnie na przezimowanie roślin; trzeba dodać, że w wielu rejonach pozytywnie na ich przetrwanie oddziaływała okrywa śnieżna. Więcej uszkodzeń, zimowe warunki atmosferyczne wyrządziły na polach z czerwoną cebulą zimującą. Tu mamy sygnały, że niektóre plantacje już są a kolejne mogą być zlikwidowane

Zobacz więcej >

Rozsiewacze w zbożach

Przymrozki w końca poprzedniego tygodnia umożliwiły w wielu regionach wjazd w pole z rozsiewaczami, choć nie wszędzie woda zeszłą w pełni z pól. Na zbożach widoczne jest także ruszenie wegetacji, źdźbła zaczęły unosić się ku górze, co oznacza, że rośliny zaczynają szykować się do fazy strzelania w pęd. Widać także przyrastające korzenie przybyszowe.

Zobacz więcej >

Chowacze nalatują na rzepak

Ciepła pogoda aktywowała szkodniki rzepaku – najwcześniejszego chowacza brukwiaczka, który odławia się już w żółtych naczyniach. Wynika to z faktu, że temperatury w ostatnich dniach osiągnęły powyżej 10°C, a temperatura gleby osiągnęła 5–7°C, co było sygnałem dla chrząszczy do opuszczenia miejsca zimowania.

Zobacz więcej >