Ogórki, dynia w fazie tworzenia plonu

Bieżący tydzień upływa pod znakiem mniejszych lub większych opadów deszczu w wielu rejonach Polski. Wreszcie deszcz dotarł np. na Kujawy, Mazowsze, Wielkopolskę czy Ziemię łódzką. Z ulgą odetchnęło wielu producentów warzyw, zwłaszcza te osoby, które nie dysponują możliwością nawadniania roślin. Często produkcja warzyw dyniowatych, tj. ogórków czy dyni jest prowadzona bez nawadniania.

Zobacz więcej >

Żniwa w cieniu suszy

Susza galopuje z północy na południe kraju. Wyraźnie widoczne jest to na kolejnej mapie opublikowanej przez Instytut Uprawy i Gleboznawstwa (IUNG-PIB) dotyczącej Monitoringu Suszy. Deficyt wody dla roślin uprawnych zwiększył się powodując, że niedobór wody występował w całym kraju. W szóstym okresie raportowania (od 11 maja do 10 lipca 2023 r.) IUNG-PIB stwierdza wystąpienie suszy rolniczej na terytorium Polski we wszystkich województwach.

Zobacz więcej >

Cebulę „meczą” choroby i szkodniki

W produkcji cebuli z wiosennego siewu nasion wprost do gruntu mamy aktualnie fazę rozwojową roślin określaną, jako intensywne tworzenie główek. Niestety w wielu rejonach Polski, ale także poza granicami naszego kraju roślinom doskwiera niedobór wody, co mocno, niekorzystnie rzutuje na budowanie plonu. Wysokie temperatury powietrza oraz brak opadów deszczu, to jednak dobre warunki do namnażania niektórych szkodników

Zobacz więcej >

Składniki na dużą główkę cebuli

Cebula w Polsce aktualnie jest bardzo zróżnicowana w rozwoju. Są plantacje bardzo dobre, ale i takie gdzie rośliny odbiegają znacznie od oczekiwań producentów; pogoda – zimna wiosna a następnie brak opadów – zrobiła swoje. Generalnie od końca czerwca mamy skracającą się długość dnia i sygnał dla roślin o rozwoju części tworzących główkę. Po upływie 14-15 tygodni od siewu zaczynają one wykształcać cebule, grubieje podstawa liści i osiągają one maksymalny wzrost. Obserwujemy już zgrubienia o 30, 40 oraz 50% średnicy, którą powinny mieć w czasie zbioru (to fazy BBCH 43, 44 i 45).

Zobacz więcej >

Mączlik warzywny niestety już jest

Jak przekazują nam producenci, na wielu polach z warzywami kapustnymi pojawiła się „biała mucha”, czyli mączlik warzywny. To szkodnik stosunkowo nowy w produkcji warzyw. Niekiedy mylony ze swoim „kuzynem” z upraw pod osłonami – mączlikiem szklarniowym. Warto pamiętać, że mączlik warzywny ma na każdej parze skrzydeł ciemniejsze plamki.

Zobacz więcej >

Cebula potrzebuje teraz azotu

Istotną fazą rozwoju cebuli jest okres, kiedy rośliny mają ok. 4 liści. W tym roku z racji opóźnienia zasiewów, zimnej wiosny czy stresów herbicydowych rośliny są właśnie w tej fazie wzrostu. A to czas, kiedy zaleca się szczególne zwrócenie uwagi na azot. Azot jest niezbędnym elementarnym składnikiem wielu związków organicznych (aminokwasy, białko, kwas nukleinowe).

Zobacz więcej >