Szkodniki w kapustnych mogą się ruszyć

Tegoroczny początek czerwca a także zwłaszcza maj, które okazały się ekstremalnie zimne zapamiętamy na długo. Niskie temperatury w tym okresie w ciągu dnia i w nocy nie sprzyjały rozwojowi warzyw ciepłolubnych, natomiast dość dobrze te warunki pogodowe zniosły warzywa kapustne – oczywiście jeżeli nie zostały uszkodzone przez grad, który w wielu rejonach Polski wystąpił z dużą siłą w minionym tygodniu.

Zobacz więcej >

Kapusta znika z pól

Na kapuścianych polach jest coraz mniej główek. Sezon zbioru towaru jest mocno zaawansowany – warunki pogodowe w tegorocznym okresie wegetacyjnym przyspieszyły znacznie wzrost i rozwój roślin i uzyskanie fazy dojrzałości zbiorczej. Produkcja kapust w 2024 r. niestety jest też obarczona dużą presją polifagicznych (porażające wiele gatunków roślin, w tym warzywa kapustne) bakterii z rodzaju Pseudomonas i Erwinia.

Zobacz więcej >

Monitoruj szkodniki w kapustnych

Lipiec to miesiąc, w którym rozpoczyna się lot motyli drugiego pokolenia sporej grupy szkodników, dlatego należy szczególną uwagę przywiązać do monitoringu. Warto pamiętać, że w warzywach kapustnych mogą w tym okresie wystąpić m.in.: śmietka kapuściana, pchełki, bielinek kapustnik, bielinek rzepnik, mszyce (kapuściana, brzoskwiniowa). Ponadto rośliny atakować będą już wciornastki i zmieniki.

Zobacz więcej >

Ciepły luty skusił producentów kapusty do nasadzeń

Pierwsze nasadzenia kapusty w otwartym gruncie z okryciem agrowłókniną już wykonane w rejonie Małopolski i w województwie łódzkim. Kto nie ryzykuje, ten nie pija szampana – mówią ogrodnicy. Przyznać należy, że ryzyko uszkodzeń roślin w polu w tym wczesnym terminie  jest bardzo duże, ale jeżeli się uda, to posiadanie towaru we wczesnym terminie pozwala na zwiększenie opłacalności produkcji.

Zobacz więcej >

Znamy produkcję warzyw w 2023 r.

Główny Urząd Statystyczny podał wynikowy szacunek produkcji warzyw w 2023 r.. W najnowszym opracowaniu wskazuje, że łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) wyniosła ponad 3,8 mln t, tj. poziom niespełna 3% niższy w porównaniu z rokiem ubiegłym. Zbiory kapusty wg analityków wyniosły ok. 632 tys. t, czyli 2% mniej niż w 2022 r. Produkcję kalafiorów oszacowano na przeszło 128 tys. t, tj. o 3% mniej niż przed rokiem.

Zobacz więcej >

Kapuściane żniwa 2023 w pełni

Kapusta to warzywo dominujące w uprawie w naszym kraju. W tym roku powiatami, które przeznaczyły największe areały pod uprawę tego gatunku są z woj. łódzkiego: sieradzki i łęczycki a z woj. małopolskiego: proszowicki, miechowski i krakowski. Tegoroczna aura – zwłaszcza ciepły wrzesień – sprawiła, że główki większości odmian dorosły szybciej niż zazwyczaj.

Zobacz więcej >