Na zbożach może pojawić się pałecznica

Lustracja plantacji zbóż na początku roku pokazuje, że presja chorób jest bardzo silna, a jak tylko temperatury wzrosną na pewno zaatakują ze zdwojoną siłą. Jesienią i na początku zimy, obserwować można było już objawy chorób podstawy źdźbła, a mianowicie łamliwości podstawy źdźbła, ale także efekty jesiennej infekcji mączniakiem prawdziwym zbóż i traw czy pierwsze infekcje pszenicy septoriozą paskowaną liści.

Zobacz więcej >

Jakie nawozy możesz zastosować przed 1. marca?

Przepisy uniemożliwiają podanie do końca lutego nawozów zawierających azot – zarówno mineralnych, jak i naturalnych. Nie można także podać nawozów wieloskładnikowych zawierających nawet niewielkie ilości azotu. Nie zabraniają jednak zastosowania potasu, np. soli potasowej w rzepaku czy zbożach lub drugiej dawki potasu pod buraki.

Zobacz więcej >

Jakie mrozy mogą przetrwać oziminy?

Silne mrozy w drugiej i trzeciej dekadzie grudnia na szczęście nastąpiły przy sporej okrywie śnieżnej. Ocieplenie po tym okresie pobudziło rośliny do wznowienia wegetacji, co szczególnie widać po rzepakach m.in. po wzniesionym pokroju roślin. Aktualnie ochłodzenie wyhamowało ten proces. Wielu rolników zadaje sobie pytanie jakie mrozy rośliny mogą przetrwać?

Zobacz więcej >

Dlaczego zboża żółkną?

Na wcześnie wysianych zbożach, co głównie dotyczy jęczmienia, na niektórych plantacjach po zejściu śniegu można zaobserwować żółknące rośliny. Zazwyczaj takie łany są mocno rozwinięte, rośliny są w fazie pełni krzewienia i wykształciły kilka silnych rozkrzewień. Aby zdiagnozować, dlaczego rośliny żółkną trzeba dobrze przeanalizować historię pola.

Zobacz więcej >

Nadal można siać pszenicę

Pogoda w listopadzie sprzyja pracom polowym. Wykonywane są orki zimowe, likwidowane międzyplony, zbierane są jeszcze buraki cukrowe czy kukurydza na ziarno. Utrzymujące się nadal dobre warunki glebowe są także wykorzystywane przez producentów rolnych do siewu pszenicy ozimej.

Zobacz więcej >

Choroby i mszyce ciągle niebezpieczne

Generalnie zboża ozime zasiane w optymalnym terminie agrotechnicznym i optymalnych warunkach glebowych, są w dobrej kondycji i weszły w fazę krzewienia. Dotyczy to szczególnie najwcześniej sianego jęczmienia.

Zobacz więcej >