Cebula bez tajemnic

Zapraszamy do udziału w szkoleniu “Cebula bez tajemnic”, które odbędzie się 10 stycznia od godz. 12:00  w Centrum Rekreacyjno-Hotelowym Bagatelka w Miłosławiu.

Zobacz więcej >

Jakie nawozy można rozsiać zimą?

Teoretycznie zima to agrotechnicznie martwy sezon i za dużo na polach się nie dzieje. Początek wiosny natomiast zazwyczaj charakteryzuje się spiętrzeniem prac i to pogoda w dużej mierze dyktuje harmonogram działań polowych. Aby rozładować presje, warto rozważyć, czy część planowanych zabiegów nie można wykonać w okresie zimowym. Jedną z możliwych czynności, które są dopuszczalne w tym terminie to nawożenie pól. Należy jednak pamiętać o żelaznych zasadach podyktowanych określonymi przepisami prawa.

Zobacz więcej >

Znamy produkcję warzyw w 2023 r.

Główny Urząd Statystyczny podał wynikowy szacunek produkcji warzyw w 2023 r.. W najnowszym opracowaniu wskazuje, że łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) wyniosła ponad 3,8 mln t, tj. poziom niespełna 3% niższy w porównaniu z rokiem ubiegłym. Zbiory kapusty wg analityków wyniosły ok. 632 tys. t, czyli 2% mniej niż w 2022 r. Produkcję kalafiorów oszacowano na przeszło 128 tys. t, tj. o 3% mniej niż przed rokiem.

Zobacz więcej >

Mimo zimy, choroby w zbożach nadal są groźne

Wprawdzie wieją silne wiatry, jednak ocieplenie i nadmiar wody jakie obserwujemy w drugiej połowie grudnia, sprzyjają presji chorób. Ciepła pogoda (średnia dobowa temperatura nawet powyżej 10 stopni) i wysoka wilgotność powietrza, a przy tym długi czas zwilżenia liści, stworzyły idealne warunki do rozwoju grzybów chorobotwórczych. Na najwcześniej sianym jęczmieniu ozimym wystąpiła plamistość siatkowa, na bardziej podatnych odmianach zbóż obserwowaliśmy infekcję mączniakiem prawdziwym zbóż i traw, lokalnie wystąpiły także infekcje septoriozą paskowaną liści.

Zobacz więcej >

Na polach prawie wiosennie

W ostatniej dekadzie grudnia pogoda przypominała bardziej przedwiośnie. W ciągu dnia średnie temperatury dobowe były zdecydowanie dodatnie, oscylując w zależności od regionu kraju na poziomie 5-10 st. C. Dodatkowo pola nasiąknięte były wodą – na pierwszy rzut oka widoczne były także od razu wszelkie problemy z przepuszczalnością gleby. Pojawiły się w takich miejscach zastoiska wodne. Dodatnie temperatury uniemożliwiały także dalszy proces hartowania ozimin, wręcz odwrotnie, mogły powodować tzw. pełzającą wegetację roślin

Zobacz więcej >

Szczęśliwego Nowego Roku!

Nadszedł upragniony koniec 2023 roku – coś się kończy, a coś się zaczyna, tak jak w pracach rolniczych. Dziękujemy Wam – naszym obserwatorom i wiernym klientom – że nadal obdarzacie nas tak wielkim zaufaniem i chętnie korzystacie z naszych nawozów. To daje nam motywację do działania i nieustającego rozwoju.

Zobacz więcej >