Papryka wg zaleceń ADOB-u

Dziękujemy serdecznie za owocne spotkanie, merytoryczne rozmowy na konsultacjach „PRZYSTANEK PAPRYKA”, które współorganizowaliśmy wraz z firmą Hazera oraz firmą Grupa Producentów Rozsad Krasoń w gospodarstwie Pana Andrzeja Krzywkowskiego w Potworowie. Niezmiernie nam miło, że efekty naszych rekomendacji nawozowych – program stosowany w gospodarstwie dostępny w linku: https://adob.com.pl/wp-content/uploads/papryka_program_nawo%C5%BCenia_ADOB.pdf – podobały się bardzo wielu producentom z tego zagłębia paprykowego.

Zobacz więcej >

ZAPROSZENIE – KONSULTACJE POMIDOROWE

Wraz z firmą Agroskład oraz Hazera Poland serdecznie zapraszamy na konsultacje pomidorowe. Spotkanie nie będzie wykładem lub prezentacją – ma formę konsultacji, dlatego liczymy na Państwa przybycie i zaangażowanie w dyskusję. Do zobaczenia!
Termin spotkania: 28.08.2022 r. w godz. od 10:00 do 14:00.

Zobacz więcej >

Tam, gdzie szczypior „pracuje” jedziemy z miedzią! Będzie piękna łuska

Stan plantacji cebuli z siewu nasion w bieżącym sezonie jest bardzo, ale to bardzo zróżnicowany w naszym kraju. Aktualnie już obserwujemy, że w niektórych rejonach cebula załamała szczypior, ale są też plantacje, gdzie dopiero to nastąpi. Wielkość główek cebul jest uśredniając przeciętnej wielkości. Tam, gdzie szczypior  jeszcze „pracuje” warto dokarmić rośliny miedzią! Otóż miedź jest niezbędnym mikroelementem wpływającym na zdolność przechowalniczą cebuli.

Zobacz więcej >

Pomidory gruntowe intensywnie dorastają

Pomidor jest rośliną ciepłolubną więc pogoda panująca w ostatnich tygodniach sprzyja jego rozwojowi, oczywiście pod warunkiem, że rośliny mają dostęp do wody. Intensywny rozwój owoców – a taką fazę rozwoju mamy na polach – wiąże się z dużym zapotrzebowaniem roślin na składniki pokarmowe. Które w tym okresie są kluczowe? Jest ich kilka: potas, wapń, bor, żelazo, molibden, magnez.

Zobacz więcej >

Międzyplony z suszą w tle

Niestety, mimo niedawnych opadów skrajnie wysokie temperatury w lipcu odcisnęły swoje piętno, a susza rolnicza nadal dręczy kolejne uprawy i teraz według najnowszego raportu IUNG, najbardziej ucierpiały kukurydza, buraki cukrowe, ziemniaki i warzywa gruntowe (m.in. pomidory, ogórki). Kukurydza najgorzej wygląda obecnie w woj. lubuskim, wielkopolskim i na północy Dolnego Śląska. Susza i wysokie temperatury zbiegły się tam z newralgicznym okresem w jej rozwoju, tj. kwitnieniem (wiechowaniem i wypuszczaniem znamion), co spowodowało problemy z zapylaniem i tym samym będzie skutkowało gorszym zaziarnieniem kolb. Susza dotknęła także spore obszary woj. lubelskiego, podkarpackiego, łódzkiego i opolskiego.

Zobacz więcej >

Fosfor i molibden ważne na starcie kalafiora i brokułu

Przejeżdżając przez zagłębia produkcji brokułu czy kalafiora widać intensywne prace związane z zakładaniem plantacji na jesienne zbiory. Upał, wysokie temperatury w ostatnim tygodniu nie pozwalały a na pewno znacznie ograniczały możliwość wysadzenia rozsady na miejsce stałe. Nasadzenia były łatwiejsze w gospodarstwach, gdzie jest możliwość nawadniania pól po posadzeniu warzyw.

Zobacz więcej >