III dawka azotu w pszenicy – dolistnie czy posypowo?

Długotrwała susza wiosenna dała się we znaki roślinom zbożowym. Te położone na najsłabszych stanowiskach zredukowały dość poważnie potencjał plonowania. Nieco lepszą kondycją cieszą się plantacje położone na lepszych glebach. Warto obecnie ocenić możliwości produkcyjne łanu, ponieważ pszenica w zależności od terminu siewu, kondycji, odmiany jest w fazie albo liścia flagowego do początku kłoszenia. To idealny moment na aplikację III dawki azotu tzw. dawki jakościowej.

Zobacz więcej >

Czas na dokarmianie i odchwaszczanie kukurydzy

Ciepła i niestety bardzo sucha druga dekada maja spowolniła także rozwój kukurydzy. Plantacje z wczesnych siewów, tj. z drugiej i trzeciej dekady kwietnia, wschodziły w bardzo suchych warunkach, dlatego nie wszędzie wschody są wyrównane. Na szczęście ostatnie opady, które w zależności od regionu kraju, wyniosły od kilku do kilkudziesięciu mm wody, znacznie przyspieszą rozwój roślin. W większości regionów kraju rośliny osiągnęły fazę 4–6 liści, czyli jest to idealny moment na zastosowanie nawożenia dolistnego i dostarczenie jej mikroelementów, spośród których najważniejsze dla kukurydzy są cynk oraz bor. Silny niedobór cynku może wręcz spowodować zahamowanie wzrostu roślin.

Zobacz więcej >

Burak potrzebuję dużo boru

Burak cukrowy w zależności od regionu, terminu siewu czy ilości i rozkładu opadów jest w zróżnicowanej fazie rozwojowej. Największy udział plantacji jest w fazach od 4 do 8. Liścia. Oznacza to, że czas najwyższy na dokarmienie roślin borem – mikroelementem bardzo ważnym dla prawidłowego rozwoju tego gatunku. Dla wyprodukowania 10 ton korzeni wraz z odpowiednim plonem liści burak cukrowy potrzebuje 70 g boru. Niedobór tego składnika w buraku powoduje zgorzel liści sercowych, a w późniejszych okresach doprowadza do powstania rozległych dziur borowych w korzeniach, które są wrotami dla chorób grzybowych i bakteryjnych.

Zobacz więcej >

Tydzień pod znakiem przymrozków

20. tydzień roku 2022 wielu producentów warzyw zapamięta, jako ten w którym przyszli spóźnieni „Zimni Ogrodnicy – Pankracy, Serwacy, Bonifacy” oraz „Zimna Zośka”. 18 i 19 maja znaczna część naszego kraju w tabelach Instytutu Meteorologii i Gospodarki Wodnej – PIB oznaczona została kolorem czerwonym, czyli dzień przymrozkowy. Warto wiedzieć – m.in. dla potrzeb ubezpieczeń, że przymrozek to: 1) spadek temperatury powietrza poniżej punktu zamarzania wody w okresie wegetacji roślin, 2) spadek temperatury powietrza poniżej 0°C w okresie powszechnego występowania dodatniej temperatury średniej dobowej, 3) spadek temperatury minimalnej powietrza poniżej 0°C podczas dobowej dodatniej temperatury maksymalnej. 

Zobacz więcej >

Zbiór pierwszego pokosu z suszą w tle

Niedobór wody i jej pogłębiający się deficyt, tak naprawdę trwający od marca, odciska swoje piętno nie tylko na polach uprawnych, ale także na użytkach zielonych. Susza i wysokie temperatury, sprawiały, że roślinność łąkowa broniąc się przed stresem, szybciej zaczęła przechodzić z fazy wegetatywnej w generatywną. Po trawach widać to w postaci szybszego kłoszenia i wyrzucania kwiatostanów.

Zobacz więcej >

Śmietka kapuściana na polach warzyw

Niestety, ale producenci warzyw już muszą się mierzyć ze szkodnikami. W wielu rejonach kraju śmietka wyrządza szkody. Przypomnimy, że śmietka kapuściana to mucha. Jej larwy należą do jednych z najgroźniejszych szkodników. Wysokie temperatury na początku maja uaktywniły dorosłe osobniki i aktualnie na bardzo wielu plantacjach kapusty, kalafiora czy brokułu samice złożyły jaja. Muchówka składa jaja tuż przy szyjce korzeniowej rośliny.

Zobacz więcej >