Kolorowy rzepak to objawy licznych niedoborów

Pogoda zmieniła się i ochłodzenie wpłynie na stan i pokrój roślin rzepaku. Obecne temperatury i przymrozki przede wszystkim przyhamują rozpędzoną wegetację i tym samym ograniczą często zbyt już wybujały wzrost i rozwój rzepaku a także wpłyną na mniejszą aktywność szkodników. Rozpoczyna się także proces hartowania roślin.

Zobacz więcej >

Ostatni dzwonek na mikroelementy

Wyjątkowo ciepły październik i początek listopada, sprzyjają wegetacji roślin. Wcześnie wysiane zboża, zwłaszcza jęczmień, są w fazie krzewienia, a pogoda sprzyja ich wegetacji. Rzepaki również cały czas wegetują – w wielu regionach kraju ciepły i wilgotny październik zdecydowanie poprawił ich kondycję.

Zobacz więcej >

Plamistość siatkowa i mszyce na jęczmieniu!

Ciepła pogoda (średnia dobowa temperatura zdecydowanie powyżej 10 stopni) i wysoka wilgotność powietrza, a przy tym długi czas zwilżenia liści, stworzyły idealne warunki do rozwoju grzybów chorobotwórczych. Na najwcześniej sianym jęczmieniu ozimym pojawiła się już plamistość siatkowa.

Zobacz więcej >

Idealny moment na odchwaszczanie zbóż

Zboża ozime najlepiej odchwaszczać jesienią w fazie rozwoju liści. W tym roku pogoda, a szczególnie w ostatnich dniach, pogoda wyjątkowa sprzyja na przeprowadzenie tego zabiegu

Zobacz więcej >

Niższe plony kukurydzy ziarnowej

Trwają zbiory kukurydzy ziarnowej, której plony są skrajnie różne w całym kraju w zależności nie tylko od regionów, ale nawet w obrębie kilku pól w tym samym gospodarstwie. Można jednak zauważyć, że plony ziarna są średnio w kraju niższe w porównaniu do zeszłego roku.

Zobacz więcej >

Jesienne nawożenie buraków

Kampania buraczana w pełnym biegu. Z pierwszych oficjalnych informacji Związku Producentów Cukru w Polsce, wynika, że średni plon buraków wyniesie 61,80 t/ha, przy polaryzacji na poziomie 17%. Trudna sytuacja producentów buraków, zmiany na rynku surowców i energii, wysokie koszty uprawy buraków, spowodowało, że zmalała liczba plantatorów do 24 tys., a wraz z nią zmniejszył się także areał uprawy buraków cukrowych (ok. 222 tys. ha). Jedno jest pewne, buraki mają wysokie wymagania pokarmowe, tym wyższe, im wyższy jest poziom plonowania.

Zobacz więcej >