Dobry stan plantacji pora na zbiory jesienne

Aktualnie na wielu polach trwa zbiór warzyw w tym pora. Szacunki areału zajmowanego przez to warzywo w naszym kraju są bardzo różne. Przedstawiciele branży oceniają, że por może zajmować około 1500 hektarów.

Zobacz więcej >

Kampania brokułowa 2021 zbliża się ku końcowi

Produkcja brokułu na jesienne zbiory cieszy się w Polsce dużą popularnością. Bieżący sezon finalnie w wielu zagłębiach uprawy – np. na Kujawach, na Mazowszu czy we wschodniej części naszego kraju oceniany jest pozytywnie. Rośliny wytworzyły róże wyrównane i dobrej jakości.

Zobacz więcej >

Pogoda wyhamowała kapustę pekińską 

W produkcji warzyw na jesienne zbiory dużym powodzenie – choć niestety z tendencją spadkową w ostatnich latach (głównie przez brak możliwości eksportu tego warzywa za naszą wschodnią granicę) cieszy się uprawa kapusty pekińskiej.

Zobacz więcej >

ADOB na Dniu Kapusty koło Kalisza

Na początku października byliśmy, jako firma ADOB współorganizatorem Dnia Kapusty w gospodarstwie ogrodniczym Artura Matuszaka w Wielkopolsce. Cena tego warzywa dla przetwórstwa nie jest zadowalająca, ale na polu produkcyjnym prezentowano kapusty z segmentu do przechowywania, co spotkało się ze znacznym zainteresowaniem producentów.

Zobacz więcej >

Na polach sałaty, kalafiora czy kapusty pekińskiej widać problem z pobieraniem wapnia 

Wapń, to jeden z bardzo ważnych makroskładników w budowaniu wielkości i jakości plonu warzyw. Niestety często obserwujemy niedobory tego składnika i związane z tym choroby fizjologiczne warzyw, ponieważ jest kilka czynników utrudniających jego pobieranie i przemieszczanie w roślinie.

Zobacz więcej >

Pomidor gruntowy – efekty agrotechniki producenta z „cegiełką żywieniową” ADOB

Tegoroczny sezon w produkcji pomidora gruntowego rozpoczął się bardzo trudno – pisaliśmy o opóźnionej wiośnie i konieczność przetrzymania rozsady, niskich temperaturach, wręcz mrozach po wysadzeniu roślin na pola, nawalnych opadach deszczu. W dalszej jego części sytuacja poprawiła się i rośliny, o dziwo, nadrobiły straty masy wegetatywnej ze słabego startu sezonu.

Zobacz więcej >