Bób już się sadzi. Pamiętaj mamy ADOB® Mikro Bobowate

Bób to jedno z najstarszych, bardzo bogatych w białko gatunków roślin bobowatych. W Polsce powszechna jest jego uprawa z przeznaczeniem na rynek warzyw świeżych. W Europie bób chętnie produkowany jest w Hiszpanii, we Włoszech czy we Francji. Czym jeszcze wyróżnia się bób? Otóż nie jest wrażliwy na długość dnia; nasiona kiełkują w niskich temperaturach; jest czuły na zasolenie gleby. Ponieważ kiełkuje już nawet przy 3 °C jest szybko wysiewany przez producentów; widać to także w tym roku. Mamy początek marca a w wielu gospodarstwach produkcja rozsady jest daleko zaawansowana. Są też ogrodnicy, którzy wysadzili rośliny na miejsce stałe lub wysiali nasiona wprost do gruntu. Bób nie jest bardzo wymagający pod względem gleby; lubi jednak stanowiska o dużej pojemności wodnej. O czym warto pamiętać żywiąc rośliny bobu? Warto pamiętać, że bób należy do grupy roślin mogących wiązać wolny azot z powietrza z pomocą bakterii brodawkowych.

Zobacz więcej >

Zboża czekają na azot

Najnowsze mapy zamieszczone na stronach Instytutu Meteorologii wskazują, że pod koniec lutego kryterium temperaturowe umożliwiające stosowanie azotu w oziminach osiągnęło większość powiatów w woj. lubuskim, dolnośląskim, opolskim, śląskim, a częściowo w małopolskim, podkarpackim, wielkopolskim (głównie na południu regionu) oraz kilka powiatów w woj. zachodniopomorskim i pomorskim. Na wcześnie wysianych zbożach, co głównie dotyczy jęczmienia, na niektórych plantacjach można zaobserwować żółknące rośliny. Zazwyczaj takie łany są mocno rozwinięte, rośliny są w fazie pełni krzewienia i wykształciły kilka silnych rozkrzewień (6–7).

Zobacz więcej >

Czas na żółte naczynia w rzepaku

Wprawdzie w nocy i nad ranem występują przymrozki, jednak stopniowe ocieplenie niebawem aktywuje szkodniki do aktywności – szczególnie narażony jest rzepak. Najwcześniejszym szkodnikiem na wiosnę w rzepaku jest chowacz brukwiaczek, który może pojawiać się na jego plantacjach już pod koniec lutego. Wszystko zależy od przebiegu pogody, a dokładniej temperatury dobowej. Jego pojawieniu się sprzyja także brak okrywy śnieżnej, a tej nie ma aktualnie na polach. Jeśli teraz wystąpią temperatury powyżej 10°C, a temperatura gleby osiągnie 5–7°C, może aktywować to chowacza brukwiaczka – jest to sygnał dla chrząszczy do opuszczenia miejsca zimowania. Ich masowy nalot na plantacje rzepaku nastąpi, gdy temperatura powietrza osiągnie 10–12°C.

Zobacz więcej >

Azot w lutym? Tak, to możliwe, ale na określonych zasadach

Wreszcie opublikowano nowy, zaktualizowany program działań mających na celu zmniejszenie zanieczyszczenia wód azotanami pochodzącymi ze źródeł rolniczych oraz zapobieganie dalszemu zanieczyszczeniu czyli tzw. program azotanowy. W myśl aktów prawnych rozporządzenie obowiązuje od dnia 8 lutego 2023 r. Najważniejsza dla ujęta w nim zmiana dotyczy, tego że jeśli luty okaże się ciepłym miesiącem, rolnik nie musi czekać z nawozami azotowymi do 1 marca. Nowe rozporządzenie dopuszcza bowiem możliwości nawożenia azotem w okresie od 1-go do ostatniego dnia lutego. Jest jednak jeden ważny warunek!

Zobacz więcej >

Czy jest szansa na azot w lutym?

Przymrozek i opady śniegu pod koniec minionego tygodnia z pewnością wyhamowały rozwój roślin ozimych, które pobudzone wyjątkowo ciepłymi wilgotnym przełomem oraz początkiem roku, szykowały się do wznowienia wegetacji. Na bardzo dobrze rozwiniętych rzepakach zaczęły być widoczne pierwsze objawy niedoboru składników pokarmowych, przede wszystkim azotu.

Zobacz więcej >

Objawy niedoboru azotu na rzepaku

Bardzo ciepły i wilgotny przełom i początek roku pobudził rośliny do wegetacji. Silne plantacje rzepaku, na których rośliny wykształciły 10–12(14) liści przed zimą, szyjkę korzeniową o grubości przynajmniej 15 mm, zaczęły wykazywać pierwsze objawy niedoboru azotu. Na korzeniach pojawiły się przyrosty korzeni włośnikowych, co w połączeniu wysoką temperaturą powietrza (nawet powyżej 10 st. C) i gleby (powyżej 5 st. C), stymuluje rośliny do wznowienia wegetacji i pobierania składników pokarmowych.

Zobacz więcej >