Pierwsze truskawki

Pojawiły się pierwsze truskawki z upraw polowych. Na razie są to owoce odmian wczesnych (np. Rumba) z plantacji przyspieszanych poprzez okrywanie agrowłókniną. Pierwsze truskawki są jednak słabo wybarwione i mało słodkie, ponieważ niewiele było słonecznych dni. Ponadto owoce często są zdeformowane, gdyż powstały z niedopylonych kwiatów.

Zobacz więcej >

Kwitnienie i rozwój owoców truskawek

Ciepła i deszczowa aura sprawia, że truskawki rozwijają się bardzo szybko. Rośliny równocześnie kwitną i zawiązują owoce. Typ kwiatostanu wierzchotka sprawia, że kwiaty na roślinie zakwitają w określonej kolejności nawet przez 3-4 tygodnie, zależnie od pogody. Jako pierwsze zakwitają kwiaty w środku kwiatostanu, które również dojrzewają jako pierwsze i będą największe (i najdroższe 😊).

Zobacz więcej >

Pełnia kwitnienia truskawki

Aktualnie mamy duże ocieplenie i związany z tym intensywny wzrost roślin. Truskawki znajdują się w fazie pełni kwitnienia. Pojawiły się już pierwsze zawiązki owoców, w rozwoju których kluczową rolę pełni potas. Do zabiegu dolistnego polecamy ProFit „potasowy”, czyli wieloskładnikowy nawóz ADOB® ProFit 4-12-38 + mikro Owoce i Warzywa w dawce 4-5 kg/ha.

Zobacz więcej >

Początek kwitnienia truskawki

Truskawki w uprawie polowej dopiero zaczynają kwitnienie. Po przymrozkach i ochłodzeniu, które były pod koniec kwietnia, za kilka dni prognozowane jest duże ocieplenie. Rośliny intensywnie rozwijają się i potrzebują wszystkich makro- i mikroskładników. Jednocześnie trwa okres regeneracji po przymrozkach.

Zobacz więcej >

Truskawka polowa – drugi zabieg dolistny

Kwiecień w tym roku jest chłodny i cechuje się dużą ilością opadów. W najbliższych nocach mogą wystąpić przymrozki. Truskawki powinny być przykryte agrowłókniną, która zabezpieczy rośliny przed uszkodzeniami. Ryzyko wystąpienia przymrozków będzie trwało do połowy maja, czyli „Zimnej Zośki”. Do tego czasu trzeba sprawdzać prognozy pogody i w razie potrzeby zabezpieczać rośliny.

Zobacz więcej >

Fertygacja truskawki polowej

Po okresie dużego ochłodzenia wegetacja truskawek w uprawie polowej jest opóźniona około 10 dni względem ubiegłego roku. Chłody powodowały, że gleba miała zbyt niską temperaturę, aby składniki pokarmowe były z niej pobierane. Większość składników pobierana jest od temperatury gleby 8-10°C. Najsłabiej na przedwiośniu pobierany jest fosfor, bo dopiero od temperatury gleby 12°C.

Zobacz więcej >