Mączlik warzywny niestety już jest

Jak przekazują nam producenci, na wielu polach z warzywami kapustnymi pojawiła się „biała mucha”, czyli mączlik warzywny. To szkodnik stosunkowo nowy w produkcji warzyw. Niekiedy mylony ze swoim „kuzynem” z upraw pod osłonami – mączlikiem szklarniowym. Warto pamiętać, że mączlik warzywny ma na każdej parze skrzydeł ciemniejsze plamki.

Zobacz więcej >

Stonka ziemniaczana żeruje w ziemniakach

Najgroźniejszy szkodnik ziemniaka coraz bardziej jest widoczny na plantacjach produkcyjnych. Są widoczne nie tylko chrząszcze stonki, ale także liczne złoża pomarańczowo-żółtych jaj, z których wkrótce wylęgną się żarłoczne larwy. Czas zatem rozważyć zabieg insektycydowy w tej uprawie.

Zobacz więcej >

Mszyce i skrzypionki na zbożach

Ciepła pogoda sprzyja aktywności szkodników, w efekcie bardzo szybko zwiększa się liczba ich generacji. W tym roku na wiosnę widać szczególnie dużą aktywność i presję mszyc w różnych uprawach. Obecnie szkodniki te pojawiły się licznie na zbożach ozimych – widać żerujące osobniki na kłosach (pomiędzy tworzącymi się ziarniakami można dostrzec liczne kolonie mszyc, szczególnie mszycy zbożowej), a towarzyszą im żarłoczne larwy skrzypionki żerujące na liściach.

Zobacz więcej >

Cebula potrzebuje teraz azotu

Istotną fazą rozwoju cebuli jest okres, kiedy rośliny mają ok. 4 liści. W tym roku z racji opóźnienia zasiewów, zimnej wiosny czy stresów herbicydowych rośliny są właśnie w tej fazie wzrostu. A to czas, kiedy zaleca się szczególne zwrócenie uwagi na azot. Azot jest niezbędnym elementarnym składnikiem wielu związków organicznych (aminokwasy, białko, kwas nukleinowe).

Zobacz więcej >

Soja potrzebuje mikroelementów

Wprawdzie soja jest rośliną ciepłolubną, ale nawet dla niej ostatnie wysokie temperatury w połączeniu z niedoborami opadów są odczuwalne. W większości regionów kraju udało się jeszcze przed tym okresem wykonać zabiegi odchwaszczania, choć niekiedy widać na roślinach fitotoksyczność, zwłaszcza gdy zabieg nie był wykonany w optymalnych warunkach.

Zobacz więcej >

Susza coraz większym zagrożeniem

Utrzymująca się ciepła pogoda w trzeciej dekadzie maja, w ciągu dnia temperatury przekraczały 20 st. C, przy praktycznym braku opadów oraz wietrznej pogodzie, doprowadziły do tego, że rośliny intensywnie budujące teraz ostatnie elementy struktury plonu, mogą znacznie ucierpieć. W rzepaku decyduje się masa tysiąca nasion (rośliny są w fazie zawiązywania i rozwoju łuszczyn), a u zbóż ozimych liczba pięterek w kłosie oraz liczba kwiatków w kłosku (w zależności od regionu i terminu siewu kończy się faza liścia flagowego a rozpoczyna rozwój kłosa), co przełoży się bezpośrednio na liczbę ziaren w kłosie

Zobacz więcej >