Fasola bardzo lubi mikroskładniki

Tegoroczny sezon w uprawie fasoli jest dość kłopotliwy m.in. za sprawą trudnych, na początku okresu wegetacji, warunków klimatyczno-glebowych z jakimi przyszło się zmierzyć kiełkującym nasionom a ponadto za sprawą dużej presji śmietki – glebowej czy kiełkówki. W efekcie żerowania szkodników na polach widoczne są placowe miejsca pozbawione fasoli.

Zobacz więcej >

ADOB® Profit 18-18-18 + mikro OiW na „wymęczone” opadami i wiatrem warzywa

W ostatnich dniach wiele plantacji warzyw w różnych rejonach naszego kraju zostało podtopionych lub zalanych a także uszkodzonych przez grad. Problemy z zalanymi uprawami cebuli oraz innych warzyw dotykają podstawowych funkcji życiowych roślin, gdyż korzenie bez dostępu tlenu nie mogą spełniać swych podstawowych zadań.

Zobacz więcej >

Brokuły poczuły ciepło. Lubią azot i bor.

Istnieje kilka czynników, które przyczyniają się do jakości produkowanych róż brokułu. W ostatnim tygodniu znacznie wzrosła temperatura powietrza, co przyspieszyło tempo rozwoju roślin na plantacjach. Na wielu polach z tym warzywem aktualnie stosuje się pogłówne nawożenie azotem. Poziom plonowania brokułu jest pod bardzo dużym wpływem nawożenia tym składnikiem.

Zobacz więcej >

Uwaga śmietka kapuściana atakuje

Lustracja pól z warzywami kapustnymi (tych bez okryć z agrowłókniny) wskazuje na znaczną aktywność śmietki kapuścianej. Na polach często po jednej dobie w pułapkach zapachowych odławia się kilkanaście owadów. Przypominamy, że śmietka kapuściana jest to szkodnik warzyw z rodziny kapustowatych.

Zobacz więcej >

Ogórki czekają na lepszą pogodę

Produkcja warzyw polowych w bieżącym sezonie pomimo, że dopiero startuje już mocno podcięła skrzydła producentom. Widać to także w uprawach pod osłonami. Wszystko za sprawą pogody – mamy piątą kartę w kalendarzu a prace polowe nadal idą w ślimaczym tempie. Początek maja, to zielone światło dla rozpoczęcia uprawy ogórka.

Zobacz więcej >

Uwaga brakuje fosforu

Ostatnie kilka dni to dla wielu producentów warzyw częste monitorowanie temperatury powietrza a także ogromny niepokój o wysadzone rośliny. Niestety mróz ok. –6 °C nie dał szansy przetrwania niektórym z nich. Docierają do nas informacje, że przemarzły np. ziemniaki, fasola szparagowa czy pomidory. Jakie jeszcze problemy występują w produkcji warzyw na ten moment?

Zobacz więcej >