Uwaga śmietka kapuściana atakuje

Lustracja pól z warzywami kapustnymi (tych bez okryć z agrowłókniny) wskazuje na znaczną aktywność śmietki kapuścianej. Na polach często po jednej dobie w pułapkach zapachowych odławia się kilkanaście owadów. Przypominamy, że śmietka kapuściana jest to szkodnik warzyw z rodziny kapustowatych.

Zobacz więcej >

Ogórki czekają na lepszą pogodę

Produkcja warzyw polowych w bieżącym sezonie pomimo, że dopiero startuje już mocno podcięła skrzydła producentom. Widać to także w uprawach pod osłonami. Wszystko za sprawą pogody – mamy piątą kartę w kalendarzu a prace polowe nadal idą w ślimaczym tempie. Początek maja, to zielone światło dla rozpoczęcia uprawy ogórka.

Zobacz więcej >

Uwaga brakuje fosforu

Ostatnie kilka dni to dla wielu producentów warzyw częste monitorowanie temperatury powietrza a także ogromny niepokój o wysadzone rośliny. Niestety mróz ok. –6 °C nie dał szansy przetrwania niektórym z nich. Docierają do nas informacje, że przemarzły np. ziemniaki, fasola szparagowa czy pomidory. Jakie jeszcze problemy występują w produkcji warzyw na ten moment?

Zobacz więcej >

Sezon rzodkiewkowy się rozkręca

Jednym z pierwszych warzyw wczesnych jest rzodkiewka. Na rynku pojawiły się już pierwsze rzodkiewki z upraw gruntowych. Tak z upraw w polu, ale okrywanych agrowłókniną. Pomimo niskich temperatur powietrza i gleby w nocy – na poziomie zaledwie kilku stopni Celsjusza, niektórzy producenci rozpoczęli zbiór tego warzywa z bardzo wczesnych terminów siewu (w marcu).

Zobacz więcej >

W marchwi ostrożnie z azotem na starcie

Pogoda wymusza na producentach warzyw wykorzystanie każdego okienka pogodowego na przygotowanie gleby i założenie plantacji wczesnych warzyw korzeniowych. W wielu rejonach temperatura, ale i wilgotność gleby nie są zadowalające. Terminy agrotechniczne „uciekają”. Dobrej jakości korzeni można oczekiwać na polu, gdzie wykonana była orka na pełną głębokość, czyli 25-30 cm.

Zobacz więcej >

Rozsadę selera warto dokarmiać

Pomimo dość chłodnej, jak na razie, wiosny w wielu obiektach producentów warzyw przygotowuje się rozsady. Aktualnie w gospodarstwach trwa m.in. produkcja rozsady selera korzeniowego. A podkreślić należy, że jest to jedyny gatunek z korzeniowych uprawiany tylko z rozsady. Chcąc uzyskać wysokiej jakości rozsadę za priorytet należy przyjąć dbałość o jej zdrowotność.

Zobacz więcej >