Ciepły luty skusił producentów kapusty do nasadzeń

Pierwsze nasadzenia kapusty w otwartym gruncie z okryciem agrowłókniną już wykonane w rejonie Małopolski i w województwie łódzkim. Kto nie ryzykuje, ten nie pija szampana – mówią ogrodnicy. Przyznać należy, że ryzyko uszkodzeń roślin w polu w tym wczesnym terminie  jest bardzo duże, ale jeżeli się uda, to posiadanie towaru we wczesnym terminie pozwala na zwiększenie opłacalności produkcji.

Zobacz więcej >

Dobra jakość dobrze się przechowuje

W magazynach – przechowalniach, chłodniach jest jeszcze sporo cebuli. Największy udział w tej masie ma cebula w typie Rijnsburger. Mniejsze ilości są cebuli typu hiszpańskiego i amerykańskiego. Do tego najdłuższego przechowywania wybierane są odmiany w typie Rijnsburger, bowiem mają one silną suchą  łuskę, co predysponuje je do długotrwałego składowania.

Zobacz więcej >

Po rozsadzie kapusty na wczesne zbiory czas na bób

Wielu producentów przekonało się w minionych latach, że im szybciej „wyjdą” na rynek z nowalijkami, tym na większą opłacalność produkcji mogą liczyć. Ponadto zmiany klimatu, które obserwujemy, m.in. wyższe temperatury w okresie zimowym „zachęcają” ogrodników do wcześniejszego rozpoczęcia produkcji warzyw.

Zobacz więcej >

Sałata już się produkuje

Kalendarzowo mamy zimę, ale nie w obiektach przeznaczonych do produkcji warzyw, zwłaszcza tych w gospodarstwach wyspecjalizowanych w produkcji nowalijek. Z  informacji, które napływają do nas od stosujących nawozy ADOB wiemy, że w tym tygodniu niektórzy ogrodnicy zdecydowali się na pierwsze nasadzenia sałat w tunelach foliowych.

Zobacz więcej >

Cebula bez tajemnic

Zapraszamy do udziału w szkoleniu “Cebula bez tajemnic”, które odbędzie się 10 stycznia od godz. 12:00  w Centrum Rekreacyjno-Hotelowym Bagatelka w Miłosławiu.

Zobacz więcej >

Znamy produkcję warzyw w 2023 r.

Główny Urząd Statystyczny podał wynikowy szacunek produkcji warzyw w 2023 r.. W najnowszym opracowaniu wskazuje, że łączną produkcję warzyw gruntowych (wczesnych i późnych) wyniosła ponad 3,8 mln t, tj. poziom niespełna 3% niższy w porównaniu z rokiem ubiegłym. Zbiory kapusty wg analityków wyniosły ok. 632 tys. t, czyli 2% mniej niż w 2022 r. Produkcję kalafiorów oszacowano na przeszło 128 tys. t, tj. o 3% mniej niż przed rokiem.

Zobacz więcej >