Po zbiorze ziarna, resztki pożniwne trzeba zagospodarować

Późne żniwa nie powinny zwalniać nas z tego, by odpowiednio zagospodarować resztki pożniwne po zbiorze kukurydzy na ziarno. Słoma kukurydziana przede wszystkim ma bardzo dużą wartość nawozową. Przy plonie ziarna 10 t/ha, uzyskujemy z pola około 12-14 t słomy. Szacuje się, że z taką ilością wprowadzamy do gleby ponad 80-120 kg/N/ha. Aby składniki pokarmowe mogły się jednak z niej uwolnić, potrzebny jest czas.

Zobacz więcej >

Łokaś podgryzł zboża

W zeszłym roku ogromnym problemem były szkodniki glebowe w zasiewach ozimin. W tym roku ich presja jest nieco mniejsza, ale ciepła pogoda sprawiła, że mimo wszystko pojawiły się w wielu regionach. Jednym z jesiennych szkodników, który zaatakował w tym roku wschodzące plantacje zbóż ozimych jest łokaś garbatek. Pojawia się on lokalnie, przede wszystkim wystąpił na polach, gdzie zboża uprawia się w monokulturze lub w uproszczeniach.

Zobacz więcej >

Mało słodki burak

Zbiory buraka cukrowego powoli dobiegają końca. Jeszcze zbierane są plantacje przeznaczone na późny zbiór i przechowalnictwo. To głównie efekt deszczowej pogody, która lokalnie przez pewien czas uniemożliwiła kopanie i zbiór korzeni. Sytuacja powoli powraca do normy i zbiory są kontynuowane. Najpóźniejsze odstawy korzeni przechowywane na pryzmie powinny być zabezpieczone agrowłókniną przed niekorzystnymi warunkami pogodowymi.

Zobacz więcej >

Żniwa kukurydziane „odblokowane”

Nareszcie pogoda się ustabilizowała, co dało nadzieje na kontynuację długo już trwających żniw kukurydzianych. Zbierana jest już kukurydza położona na cięższych glebach oraz odmiany późniejsze, które w tym roku bardzo wolno dosychały. Niestety tegoroczna wilgotność zbieranego ziarna jest wysoka. Wynosi prawie w każdym przypadku powyżej 30 proc, często zdarzają się partie o 36-38 proc. wilgotności.

Zobacz więcej >

Choroby i szkodniki ciągle aktywne – monitorujcie plantacje!

Przekropna i ciepła pogoda to woda na młyn dla patogenów. Oprócz szkodników glebowych, jak rolnice, łokaś garbatek czy drutowce, które obserwujemy na wielu polach zbóż ozimych, cały czas aktywne są także mszyce czy skoczki, będące wektorami chorób wirusowych. Na wcześnie sianych polach jęczmienia i pszenic pojawia się także coraz więcej chorób grzybowych. Oprócz mączniaka prawdziwego zbóż i traw, którego jest zdecydowanie najwięcej, widać także rdzę jęczmienia, rdzę żółtą czy plamistość siatkową jęczmienia.

Zobacz więcej >

Przebarwione liście rzepaku – co mogą oznaczać?

Na plantacjach rzepaku pojawiły się przebarwienia. Zalecamy lustrację i zdiagnozowanie problemu. Mogą to być już pierwsze objawy niedoborów składników pokarmowych. Żółknące stare liście to najczęściej objaw niedoboru azotu. Fioletowe przebarwienia z kolei, to może być symptom deficytu fosforu (naturalne zjawisko w dobie obniżających się temperatur), a bardziej purpurowe – potasu.

Zobacz więcej >