Mączniak już panoszy się na jęczmieniu

Ocieplenie w ostatnich dniach i towarzysząca temu wilgotna pogoda to idealne warunki dla rozwoju mączniaka prawdziwego zbóż i traw. Niestety, poduchy tego patogena pojawiły się już na najwcześniej sianym zbożu, czyli na jęczmieniu ozimym, a także na wcześnie wysianych plantacjach pszenżyta. Oprócz mączniaka na jęczmieniu pojawia się także rdza jęczmienia.

Zobacz więcej >

Jak rozpoznać niedobór boru w rzepaku?

Na niektórych wcześnie wysianych i silnie rozwiniętych rzepakach pojawiły się pierwsze objawy niedoboru boru. Gdzie ich szukać? Przede wszystkim na korzeniu. Jeśli po jego rozcięciu zauważymy brązowawe przebarwienia tkanki, możemy przypuszczać, że to właśnie pierwsze objawy niedoboru tego składnika. Dlaczego bor jest taki ważny? Ułatwia on gromadzenie cukrów rozpuszczalnych – to jeden z ważniejszych procesów podczas hartowania na mróz – oraz siarki.

Zobacz więcej >

Opóźnione żniwa kukurydziane

W trzeciej dekadzie października zazwyczaj żniwa kukurydziane były już zaawansowane. W tym roku jest inaczej. Kukurydza z powodu opóźnień w rozwoju na przestrzeni wiosny oraz sukcesywnych opadów dojrzewa powoli. Ilość wody jaka spadła w październiku zaskoczyła nie jednego producenta rolnego. Obecnie w wielu miejscach profil glebowy jest tak nasiąknięty wodą, że nie ma możliwości by wjechać na pole ciężkim sprzętem.

Zobacz więcej >

Chwościk ukradł cukier?

Kampania cukrownicza trwa od połowy września. Po pierwszych dostawach buraków kopanych w pierwszej kolejności widać, że zawartość cukru – delikatnie mówiąc – nie zachwyca. Wręcz jest na dość rzadko spotykanym niskim poziomie, sięgającym nawet 12–13%.

Zobacz więcej >

Uwaga na mszyce w zbożach

Na młode zasiewy zbóż, głównie jęczmienia ozimego nalatują pierwsze mszyce. Zalecamy zatem lustrację uprawy pod kątem ich występowania. Zlustrować należy także plantacje pszenicy ozimej zwłaszcza tej wysianej w trzeciej dekadzie września. Należy pamiętać, że mszyce nie tylko wysysając soki roślinne osłabiają siewki.

Zobacz więcej >

Intensywne naloty śmietki i mszyc na rzepak!

W wielu regionach kraju obserwuje się przekroczone progi szkodliwości i zwiększone żerowanie śmietki kapuścianej. W żółtych naczyniach odławiają się jego bardzo duże ilości – próg ekonomicznej szkodliwości, tj. 1 muchówka w żółtym naczyniu w ciągu 3 dni, został przekroczony w wielu regionach kraju.

Zobacz więcej >