Przygotuj się do zwalczanie omacnicy prosowianki

Omacnica prosowianka do najgroźniejszy szkodnik kukurydzy. Motyle coraz liczniej nalatują już na plantacje kukurydzy. Są sygnały o pierwszych złożach jaj. Wylęgłe z niej gąsienice drążyć będą korytarze (najczęściej w pędach) doprowadzają w późniejszym czasie do powstania licznych złomów pędów.

Zobacz więcej >

Opóźniona wegetacja – czy będzie miało to wpływ na plon?

W porównaniu do lat ubiegłych we wszystkich regionach kraju notowane jest dość spore opóźnienie w wegetacji upraw. Rzepak ozimy jeszcze nie wszedł w okres kwitnienia, w północnych regionach jest nadal w fazie zielonego pąka. Zboża są w początkowych fazach strzelania w źdźbło. Buraki cukrowe po miesiącu od siewu są w fazie liścieni z widocznymi zalążkami liści właściwych.

Zobacz więcej >

Przymrozki stresem dla roślin

W ostatnich dniach przez co najmniej dwie doby mieliśmy do czynienia z porannymi przymrozkami. Lokalnie temperatury spadały nawet do -6; – 7 ℃. Takie przymrozki to poważny stres dla wielu upraw. Szczególnie mogły one uszkodzić buraki cukrowe, które są nadal w fazie liścieni.

Zobacz więcej >

Pogoda wstrzymuje siewy kukurydzy

W zeszłym roku siewy kukurydzy przebiegały przy znacznym deficycie wody w glebie. Marzec nie uzupełnił rezerw wody, a na początku kwietnia w większości regionów kraju nie padało, co pogłębiło jeszcze deficyt wody w glebie. W tym roku sytuacja pod tym względem jest zdecydowanie lepsza, aczkolwiek uprawiając glebę i przygotowując pole do siewu warto oszczędzać każdą jej kroplę, np. przez zastosowanie brony lub włóki, aby przerwać parowanie wody.

Zobacz więcej >

Azot od 1 marca

Przepis tzw. programu azotanowego zakładają, że wszystkie nawozy zawierające azot mogą być aplikowane na pola od 1 marca. Jednorazowo w 2020 r. wydano zgodę na wcześniejszy termin nawożenia i rolnicy mogli wyjechać z azotem już 15 lutego.

Zobacz więcej >

Po zbiorze ziarna, resztki pożniwne trzeba zagospodarować

Późne żniwa nie powinny zwalniać nas z tego, by odpowiednio zagospodarować resztki pożniwne po zbiorze kukurydzy na ziarno. Słoma kukurydziana przede wszystkim ma bardzo dużą wartość nawozową. Przy plonie ziarna 10 t/ha, uzyskujemy z pola około 12-14 t słomy. Szacuje się, że z taką ilością wprowadzamy do gleby ponad 80-120 kg/N/ha. Aby składniki pokarmowe mogły się jednak z niej uwolnić, potrzebny jest czas.

Zobacz więcej >