Potas ważny dla sałaty rzymskiej

W Polsce poza sałatami: masłową i lodową dużo produkuje się także innych typów tego warzywa. W uprawie na wczesne zbiory — produkcja pod tunelami — w tym sezonie jest sporo nasadzeń sałaty rzymskiej. Jej liście są kruche, wydłużone, mięsiste, gładkie lub pomarszczone z wyraźnie zaznaczonymi nerwami. Sałata ta tworzy zwarte, wydłużone, główki przypominające kapustę pekińską.

Zobacz więcej >

Zimówki rosną i potrzebują potasu

Cebule zimujące zaczynają tworzyć cebule. W fazie BBCH 41-42 grubieje podstawa liści i osiągają one maksymalny wzrost. 30, 40 oraz 50% średnicy, którą powinny mieć w czasie zbioru, cebule osiągają odpowiednio w fazach BBCH 43, 44 i 45. W tym okresie rośliny bardzo dobrze reagują na dokarmianie m.in. potasem, wapniem, żelazem czy manganem. Warto pamiętać, że potas jest dominującym kationem w roślinie. Jest niezbędny w oddychaniu i metabolizmie węglowodanów.

Zobacz więcej >

Wszystkie ręce na warzywniczy pokład

Bieżący tydzień roku zaskoczył producentów warzyw kilkukrotnie. Początek tygodnia był nadal bardzo zimny, ale i z intensywnymi opadami deszczu w wielu rejonach Polski. Z kolei ostatnie dni to bardzo duży wzrost temperatury powietrza i intensywne nasłonecznienie. Takich warunków pogodowych długo wyczekiwaliśmy. Takie warunki pogodowe były potrzebne do wysadzenia wreszcie rozsady, która „czekała” w mnożarkach. W wielu lokalizacjach widać sadzarki wysadzającej selery korzeniowe, kapusty czy kalafiora. W tunelach posadzono już pierwsze partie papryki. 

Zobacz więcej >

Nerwowo w zasiewach cebuli

Cebula to warzywo, którego nasiona są wysiewane jako jedne z pierwszych. Niestety w tym roku warunki pogodowe utrudniają założenie plantacji. Mała liczba dni słonecznych i niska temperatura w dodatku przeplatane opadami deszczu nie pozwalają na uprawę pól pod cebulę. Zbliżamy się do końca optymalnego terminu siewu cebuli a w niektórych rejonach jest dopiero półmetek tych prac. Przygotowując stanowisko warto uwagę zwrócić na fosfor, który wpływa na budowę systemu korzeniowego. Zapotrzebowanie cebuli na fosfor wynosi 100-150 kg/ha, składnik ten należy dostarczyć w całości przedsiewnie np. używając superfosfatu pojedynczego bądź wzbogaconego.

Zobacz więcej >

Przymrozki uszkodziły warzywa

W ostatnich dniach niestety za oknem w wielu rejonach naszego kraju nadal aura zamiast wiosennej bardziej przypominała tę zimową. Spadki temperatury w nocy sięgały nawet -6 stopni Celsjusza a tunele foliowe i pola zabieliły się od śniegu. Opady śniegu a następnie deszczu wyhamowały zasiewy warzyw w polu – np. grochu na zielone nasiona, cebuli, pietruszki, natomiast przymrozki przyczyniły się do bardzo poważnych szkód w tunelach foliowych, gdzie prowadzono już produkcję, np. rozsady. Szkody potęgowała zmienność pogodowa – kilka dni było bardzo słonecznych a następnie odnotowaliśmy znaczny spadek temperatury.

Zobacz więcej >

Wyhamowany wzrost nowalijek

Produkcja sałaty, rzodkiewki, kapusty oraz kalafiora na najwcześniejsze zbiory została mocno spowolniona przez spadek temperatury oraz aurę z małą liczbą dni słonecznych. Pod osłonami warzywa są w różnych fazach rozwojowych, niektórzy producenci mają niedawno założone uprawy, ale są też tacy, którzy rozpoczynają już zbiór. Na rynku aktualnie jest dość duża podaż towaru z importu — z Włoch, Macedonii. Natomiast handlowcy z zainteresowaniem reagują na pojawiającą się na giełdach polską sałatę masłową czy rzodkiewkę. Ta pierwsza była ostatnio wyceniana na 5 zł/szt. a druga z nowalijek na 2,5-3 zł/pęczek. 

Zobacz więcej >