Pogoda wyhamowała kapustę pekińską 

W produkcji warzyw na jesienne zbiory dużym powodzenie – choć niestety z tendencją spadkową w ostatnich latach (głównie przez brak możliwości eksportu tego warzywa za naszą wschodnią granicę) cieszy się uprawa kapusty pekińskiej.

Zobacz więcej >

Na polach sałaty, kalafiora czy kapusty pekińskiej widać problem z pobieraniem wapnia 

Wapń, to jeden z bardzo ważnych makroskładników w budowaniu wielkości i jakości plonu warzyw. Niestety często obserwujemy niedobory tego składnika i związane z tym choroby fizjologiczne warzyw, ponieważ jest kilka czynników utrudniających jego pobieranie i przemieszczanie w roślinie.

Zobacz więcej >

Uwaga na tantnisia krzyżowiaczka

Plantacjom warzyw kapustnych zagraża wiele szkodników, ale w ostatnich latach bardzo dokuczliwy jest tantniś krzyżowiaczek. Szkody powodują gąsienice, które minują liście a następnie zjadają miękisz. Charakterystycznym objawem uszkodzeń roślin przez tego właśnie szkodnika są „okienka” na liściach. Jak wygląda gąsienica tantnisia?

Zobacz więcej >

Uwaga śmietka kapuściana atakuje

Lustracja pól z warzywami kapustnymi (tych bez okryć z agrowłókniny) wskazuje na znaczną aktywność śmietki kapuścianej. Na polach często po jednej dobie w pułapkach zapachowych odławia się kilkanaście owadów. Przypominamy, że śmietka kapuściana jest to szkodnik warzyw z rodziny kapustowatych.

Zobacz więcej >